avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... un imobil care face obiectul legii nr.112/1995
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

un imobil care face obiectul legii nr.112/1995

legea nr.112/1995
" ART. 9
Chiriaşii titulari de contract ai apartamentelor ce nu se restituie în natură foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora pot opta, după expirarea termenului prevăzut la art. 14, pentru cumpărarea acestor apartamente cu plata integrală sau în rate a preţului.
De prevederile alineatului precedent beneficiază şi chiriaşii care ocupă spaţii locative realizate prin extinderea spaţiului iniţial construit.
În cazul vânzării apartamentelor cu plata în rate, la încheierea contractului se va achita un avans de minimum 30% din preţul apartamentului. Ratele lunare pentru achitarea contravalorii apartamentului se vor eşalona pe o perioadă de maximum 15 ani, cu o dobândă reprezentând jumătate din dobânda de referinţă stabilită anual de Banca Naţională a României.
Tinerii căsătoriţi, în vârstă de până la 30 de ani, precum şi persoanele trecute de 60 de ani vor plăti un avans de 10%, iar plata în rate lunare se eşalonează pe o perioadă de maximum 20 de ani.
Comisionul cuvenit unităţilor specializate care evaluează şi vând apartamente este de 1% din valoarea acestora.
Fac excepţie de la prevederile alin. 1 chiriaşii titulari sau membrii familiei lor - soţ, soţie, copii minori - care au dobândit sau au înstrăinat o locuinţă proprietate personală după 1 ianuarie 1990, în localitatea de domiciliu.
Chiriaşii care nu dispun de posibilităţi materiale pentru a cumpăra apartamentul în care locuiesc pot să rămână în continuare în spaţiul locativ respectiv, plătind chiria stabilită prin lege.
Apartamentele dobândite în condiţiile alin. 1 nu pot fi înstrăinate 10 ani de la data cumpărării.
ART. 14
Persoanele îndreptăţite la restituirea în natură a apartamentelor sau, după caz, la acordarea de despăgubiri vor depune cereri în acest sens, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.
"
Intrebarea mea este, poate primarul, legal, sa vanda direct un imobil, unui chirias, fara a avea la baza o hotarare de consiliu local privind vanzarea, si fara ca imobilul sa fie evaluat, ci numai pe baza valorii din contabilitate? :)
H.G. nr.20/1996- normele de aplicare a legii nr.112/1995
"ART. 33
(1) Vânzarea apartamentelor în condiţiile Legii nr. 112/1995 se face de către societăţile comerciale şi/sau unităţile specializate în vânzarea locuinţelor sau care administrează locuinţele, existente la data intrării în vigoare a legii. (2) Unităţile prevăzute la alineatul precedent vor urmări încasarea ratelor şi a dobânzilor aferente, stabilite potrivit legii, şi îşi vor desfăşura activitatea pe toată perioada necesară."
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2010
mihaicalinescu2005, utilizator
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 17:40, 4 Martie 2010
sunt stipulate clar in lege, modul in care aceste imobile se vand si modul de stabilire a pretului.:">
Avokitten a scris:

sunt stipulate clar in lege, modul in care aceste imobile se vand si modul de stabilire a pretului.:">

Pey,da... dar, in cazul in care primarul a vandut in mod direct un asemenea imobil.... mie mi se pare usurel infractiune, nu credeti? :)
Depinde in al cui patrimoniu se gasea locuinta in cauza la data vanzarii (domeniu privat al localitatii, se poate vinde doar in baza unei HCL, conf. art. 36(5) lit.b din legea 215/2001) sau al unei alte unitati cu personalitate juridica (decizia de vanzare apartine acesteia din urma).
Orcum ar fi, primarul, singur, prin dispozitie, nu poate vinde nimic: consiliul local este autoritatea deliberativa (care ia hotararile, conform legii), iar primarul este autoritate executiva, cu obligatia de a pune in aplicare HCL-urile:)
De altfel, daca ne uitam la art. 63 din legea 215/2001, vom vedea ca primarul nu are mentionata nicaieri vreo atributie de vanzare a unui bun apartinand domeniului prvat al localitatii...doar Consiliul local poate hotarai asa ceva.
Si, oricum, inventarul trebuie actualizat anual, asa ca valoarea din inventar ar trebui sa fie cea reala:):)
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2010
Kyandra, moderator
Asa ma gandeam si io...mai ales ca imobillul respectiv, a fost trecut prin instanta, in proprietatea u.a.t. si inscris in cartea funciara ca atare. :)
Abia dupa aia, s-o gandit primarul, ca ar fi bine si nimerit, sa-l vanda printr-un contract de vz-cump. chiriasilor respectivi, fara sa aiba la baza decat cererea lor de cumparare , pe care scrie ca si rezolutie " catre comp. urbanism" :)
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2010
mihaicalinescu2005, utilizator
Cum s-a trecut imobilul In proprietatea privata a UAT si ce figura inainte in C.F.?

Alte discuții în legătură

Domeniul public al orasului casiba casiba Buna ziua. Cand se considera ca un bun donat orasului (UAT) trece in domeniul public al acesuia: in momentul in care exista HCL in acest sens sau in momentul ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala aricici aricici In cazul unei decizii a unui Primar , decizie de sanctionare a unui functionar public din subordine, in contestatia pe care acest functionar o depune la ... (vezi toată discuția)
O comuna poate renunta la dreptul sau de proprietate asupra unui teren aflat in domeniul privat? s_mari s_mari O comuna poate renunta la dreptul sau de proprietate asupra unui teren aflat in domeniul privat dar pe raza administrativ teritoriala a altei ... (vezi toată discuția)