avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... domeniul public al orasului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

domeniul public al orasului

Buna ziua.
Cand se considera ca un bun donat orasului (UAT) trece in domeniul public al acesuia: in momentul in care exista HCL in acest sens sau in momentul in care exista HG prin care se aproba inventarul bunurilor apartinand domeniului public al orasului in care figureaza si respectivul bun?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters210520 , utilizator 17:07, 31 Iulie 2011
Donatia devine bun al domeniului public sau privat al localitatii, conform doleantei donatorului, la data incheierii donatiei .
Din momentul incheierii contractului de donatie in fata notarului public.
Art. 7. - Dreptul de proprietate publica se dobandeste:
d) prin acte de donatie sau legate acceptate de Guvern, de consiliul judetean sau de consiliul local, dupa caz, daca bunul in cauza intra in domeniul public;
Art. 21. - (1) Inventarul bunurilor care alcatuiesc domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale se intocmeste, dupa caz, de comisii special constituite, conduse de presedintii consiliilor judetene, respectiv de primarul general al municipiului Bucuresti sau de primari.

(2) Inventarele intocmite potrivit prevederilor alin. (1) se insusesc, dupa caz, de consiliile judetene, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti sau de consiliile locale.

(3) Inventarele astfel insusite se centralizeaza de consiliul judetean, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, si se trimit Guvernului, pentru ca, prin hotarare, sa se ateste apartenenta bunurilor la domeniul public judetean sau de interes local.
...din cele de mai sus reiese ca inventarierea si apoi atestarea sunt operatiuni administrative,financiar-contabile si nu pot prin ele insele sa nasca calitatea de bun apartinand dom public/privat...aceasta calitate ia nastere prin manifestarea de vointa a uat-ului prin hcl care analizeaza natura bunului dobandit prin donatie...
...legea 7/1996 Art. 581. - (1) Prima inregistrare a imobilelor in cadastru si cartea funciara se realizeaza la cerere, in baza
actelor de proprietate si a unei documentatii cadastrale, sau din oficiu. Continutul documentatiei cadastrale se
stabileste prin regulament aprobat prin ordin cu caracter normativ al directorului general, care se publica in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) In cazul imobilelor proprietatea publica a statului si a unitatilor administrativ-teritoriale, intabularea se
realizeaza la cererea conducatorului institutiei publice centrale sau locale, dupa caz, in baza actelor de
proprietate, iar in lipsa acestora, a extraselor de pe inventarul centralizat al bunurilor respective, certificate
pentru conformitate.
.
...se vede si in acest text de lege alterativa nefiind nevoie de ambele(act proprietate+inventar)...
Draga ovi_dragomir, ati omis nr si data actului normativ invocat !
Ultima modificare: Duminică, 31 Iulie 2011
ContSters210520, utilizator

Alte discuții în legătură

O comuna poate renunta la dreptul sau de proprietate asupra unui teren aflat in domeniul privat? s_mari s_mari O comuna poate renunta la dreptul sau de proprietate asupra unui teren aflat in domeniul privat dar pe raza administrativ teritoriala a altei ... (vezi toată discuția)
Hotarari de guvern luticus luticus Un imobil al unei UAT a fost trecut in domeniul public al statului.Apoi in conditiile art 10 din legea 213 consiliul local a hotarat trecerea din domeniul ... (vezi toată discuția)
Regimul juridic al cimitirelor FLORENTINA.PRIMBUCOV FLORENTINA.PRIMBUCOV În primul rând mulţumesc pentru raspunsurile primite! Îndrăznesc sa m-ai pun o întrebare . Conform Legii 213/98actualiz cimitirele fac parte din domeniul ... (vezi toată discuția)