avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... regimul juridic al cimitirelor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

regimul juridic al cimitirelor

În primul rând mulţumesc pentru raspunsurile primite! Îndrăznesc sa m-ai pun o întrebare . Conform Legii 213/98actualiz cimitirele fac parte din domeniul public al oraşelor , comunelor. În HG 53/ 2008 acestea sunt meţionate ca fiind bunuri sacre ale bisericilor.Cimitirul vechi din comună figurează in domeniul public al comunei din anul 2001 HGR 1359(care a avut la bază HCL nr../99) . La toate legile fondului funciar biserica prin reprez săi nu au depus cerere ptr redobândirea acestui cimitir. Cum poate să dobândească cimitirul în condiţiie în care nu vor să apeleze la instanţa de contencios administrativ?Vă mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: s_mari , utilizator 08:39, 30 Octombrie 2009
- se trece, prin HCL, cimitirul din domeniul public in cel privat al comunei;
- se corecteaza inventarul bunurilor domeniu public (tot prin HCL - in sensul ca se radiaza pozitia aferenta cimitirului);
- se transmite bisericii, in concesiune, cimitirul in cauza (sau se poate dona de catre Consiliul local, prin primar).
Succes!
legea nr. 215/2001
" ART. 123
(1) Consiliile locale şi consiliile judeţene hotărăsc ca bunurile ce aparţin domeniului public sau privat, de interes local sau judeţean, după caz, să fie date în administrarea regiilor autonome şi instituţiilor publice, să fie concesionate ori să fie închiriate. Acestea hotărăsc cu privire la cumpărarea unor bunuri ori la vânzarea bunurilor ce fac parte din domeniul privat, de interes local sau judeţean, în condiţiile legii."
Autoritatile administratiei publice locale, nu pot face donatii... :)
Pe de alta parte, nu inteleg de ce un cimitir trebuie trecut in domeniul privat al unitatii administrativ-teritoriale? Este un bun care prin natura sa, este de interes public... si poate fi doar administrat.
De curiozitatea mea personala... ce explicatie da biserica? De ce doreste sa fie proprietara cimitirului ? Nu vreau sa-mi fie luat in nume de rau... dar, am intalnit cazuri in care, preotul, s-o opus vehement sa inhumeze in cimitir decedati apartinand altor religii... Aveti grija sa nu creati probleme nedorite, daca il treceti in domeniul privat si apoi, il vindeti/concesionati/inchiriati bisericii... :) Sau, aveti grija la clauzele contractului, in acest caz. :)
Ar fi interesant de stiut care a fost regimul juridic al cimitirului pana la trecerea lui in domeniul public prin HGR 1359/2001 urmare a Legii 213/1998. Adica anterior nationalizarii si apoi in perioada 1962-1990 cimitirul a fost proprietatea bisericii sau a statului/comunei. Daca a fost proprietatea bisericii cred ca s-a facut o eroare prin trecerea lui in domeniul public si solutia ar fi trecerea in domeniul privat si apoi reconstituirea dreptului de proprietate . Am vazut un punct de vedere al bisericii care sustine ca s-a facut confuzie intre "cimitirele orasenesti/comunale" si "cimitirele parohiale": [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adresa catre primarie sandel2410 sandel2410 Doamne ajuta! As dori sa ştiu cum sa întocmesc o adresa catre Primarie pentru a ne comunica situatia clara a unei proprietati agricole. Sunt preot intr-o ... (vezi toată discuția)
Concesionare teren ndbihor ndbihor As dori sa aflu ce conditii trebuie indeplinite si care este procesul prin care as putea concesiona teren de la primarie... Va multumesc anticipat! Cu ... (vezi toată discuția)
Concesiune teren constructii s_mari s_mari ce se intampla cu terenul concesionat pt constructii dupa trecerea termenului de 45 de ani? terenul se afla in proprietatea privata a comunei. cand si cum pot ... (vezi toată discuția)