Daca se calculeaza TVA la vanzarea unui imobil nou construit de o persoana fizica atunci exista si dreptul de deducere al TVA pentru materialele de constructie folosite pentru ridicarea respectivului imobil? Acest TVA se plateste numai la prima instrainare a constructiei noi sau si urmatorul proprietar atunci cand instraineza imobilul va fi nevoit sa plateasca TVA?
daca va inregistrati in scopuri tva inainte de constructie, aveti drept de deducere.
in anumite cazuri este acceptata si deducerea inainte de inregistrare.
pct 45 norme metodologice (1) În sensul art. 145 alin. (4) din Codul fiscal, orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa pentru achiziţiile efectuate de aceasta înainte de înregistrarea acesteia în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, din momentul în care această persoană intenţionează să desfăşoare o activitate economică, cu condiţia să nu se depăşească perioada prevăzută la art. 147^1 alin. (2) din Codul fiscal.
plata mai departe a tva catre stat depinde de cine va fi urmatorul proprietar al cladirii, daca este sau nu pers impozabila.
multumesc pentru raspuns. lucrati in domeniu? vad ca sunteti foarte informat. am nevoie de mai multe raspunsuri si caut un consultant financiar pentru niste sfaturi.aveti vreo sugestie?
Declaratii
miki24
Buna ziua
Sunt o firma nou infiintata (15.12.2011) si am depus azi (19.01.2012) declaratiile si documentele pentru a ma inregistra in scopuri de tva. Am ... (vezi toată discuția)
Pfa
gruianu_andreea
Sunt platitor de TVA din data de 20.10. Am achizitionat insa niste produse pentru activitatea mea in 15.10 pe baza de factura ( pe PFA ) . Pot sa le ... (vezi toată discuția)