avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... unificare profesii liberale
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

unificare profesii liberale

Ce mai stiti despre posibila si dorita unificare a profesiilor, adica de intrrarea cons jur in randul avocatilor?
Sunt doua profesii distincte, cu legi si statute diferite si cu examene de alta natura...cu alte cuvinte nu cred ca se pune problema sa intervina vreodata o unificare a acestora!
Aveti mare dreptate domnule avocat! Sunt Doua profesii foarte distincte! Avocatii sunt absolventi ai facultatilor de drept iar consilierii juridici absolventi de agronomie.
Si diplomele avocatilor sunt mai mari si mai late decat diplomele consilierilor juridici. Nu inteleg aceasta pozitie. Sunt avocat, iar aceste manifestari a celorlalti colegi, care adopta pozitii de lupta fata de consilierii juridici mi se par lipsite de etica profesionala.
Mi se pare normal sa ii recunoastem pe consilieri ca practicieni ai unei profesii liberale! Mi se pare normal ca si noi avocatii sa intelegem ca toti am absolvit aceiasi facultate, toti avem aceiasi specializare si toti avem dreptul de a practica o profesie liberala.
Institutia Oficiului juridic incadrat cu consilieri juridici si jurisconsulti a fost instituita prin Decretul 143/1955 si s-a dorit o "spargere" de catre comunisti a monopolului avocatilor in materia apararii in procesele civile, comerciale si penale a justitiabililor.
Prin legea 514/2003 s-a instituit un cadru legal de organizare si functionare a profesiei de consilier juridic, care nu corespunde insa pe deplin, cerintelor celor care practica aceasta profesie.
Diferenta dintre consilieri juridici si avocati nu consta in pregatire juridica ( ambele profesii sunt exercitate numai de absolventi ai facultatilor de drept) sau experienta ci in faptul ca primii au drepturi limitate, in sensul ca isi pot exercita profesia numai in condiriile in care sunt angajati in baza unui contract de munca si numai pentru entitatea juridica care i-a angajat.
Pe vremea raposatului decan al Baroului Bucuresti, dl.Iordanescu, acesta si UCCJ aveau un proiect de unificare a tuturor profesiilor juridice (avocati, consilieri juridici, judecatori, procurori), ceva in genul structurilor existente la americani, in care din postura de avocat poti candida pentru functia de judecator, procuror sau poti sa fi avocatul salarizat al unei firme ori sa practici avocatura ca profesie liberala.
Eu sper ca intr-o zi aceste profesii vor fi reunificate, pentru ca in prezent aceasta diferentiere este discriminatorie in privinta consilierilor juridici.
Ultima modificare: Vineri, 5 Martie 2010
Mihail Cazacioc, Consilier juridic
multumesc pt feedback, desi marturisesc ca ma asteptam sa imi spuneti daca stiti ceva informatii de interior, ca sa zic asa, referitor la stadiul in care se afla proiectul la parlament...proiectul d ecare vb cazacioc este reluat de unbr, insa cu excluderea consilierilor juridici! de ce nu ma mai mira oare????
pt razvan jizatu, bravo! nu cred ca mai are rost sa reluam ce considera dl stan-respect pt profesia practicata, dar asta nu va dreptul de a lovi in altii, mai ales ca sunt la fel sau poate mai buni ca multi dintre avocati (si dvs sigur ati intalnit astfel de cazuri, desi nu veti recunoaste asta! si pana la urma, nici macar nu se pune problema asa, de cine este mai bun, ci de faptul ca toti au dreptul garantat prin constitutie sa isi castige paine potrivit pregatirii profesionale, si nu dupa banii din cont ai parintilor....asta vis-a-vis d ealt proiect al avocatilor prin care se doreste ca plozii lor sa nu mai dea examen de primire in avocatura, ci, pur si simplu, prin afilierea naturala sa aiba acces la aceasta profesie..eu zic sa introduca si faptul ca nu mai e nevoie nici sa fie absolventi de facultate de drept!ca e mai usor pt ei, saracutzii!)
la modul cel mai serios, uccj nu pare ca ar avea un cuvand de spus in asta, in afara de o actiune facuta de demult...si la care eu, cel putin, desi am cautat, nu am gasit finalul..poate stiti voi ceva....se vorbea atunci in special d efaptul ca statutul nostru nu e recunoscut si nu ni se permite sa ne facem soc profesionale...
un ccj este totusi mai activ ca altele, si este vorba despre valcea, cred....acolo am aflat ca cei din ue ar cam dori ca noi sa implementam o lege prin care consilierii juridici sa fie recunoscruti in randul avocatilor, deci sunt pt unificare..

daca mai stiti ceva nou rog postati!
Uite o idee buna a lui Alberto Kurtyan:

[ link extern ]

Ce credeti?

In situatia in care este posibil asa ceva, consilierul juridic de nationalitate romana, care tocmai si-a deschis cabinetul individual cu sediul principal in Anglia, unde trebuie sa isi inregistreze punctul de lucru in Romanaia, la ce autoritati?
Ultima modificare: Marți, 9 Martie 2010
DanyD, utilizator

Alte discuții în legătură

Proiect modificare lege consilieri juridici Mihaiela  Teodora Popa Mihaiela Teodora Popa Ce parere aveti de noua propunere legislativa privind incadrarea in profesia de consilier juridic reglementata de legea 514, doar a cons. jur. ce lucreaza la ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic definitiv monalisaalina monalisaalina Imi pot da definitivatul ca si consilier jurudic fara sa fiu inscrisa la UUCJ? (vezi toată discuția)
Exercitarea profesiei de cons. jr. in domeniul privat adriannn adriannn Buna ziua. 1. Pentru practicarea profesiei de cons. jr. este obligatoriu inscrierea in tabloul cons. juridici? Textul legii 514/2003 este interpretabil, ... (vezi toată discuția)