buna seara.momentat sunt in concediu de crestere copil de pe data de 1.06.2009. am fost angajata din 01.03.2007 pe cartea de munk.nu am efectuat concediu de odihna nici in anul 2007 nici in anul 2008.in ce conditii pot recupera banii pe aceste 2 concedii de odihna pentru k nici nu le-am efectuat nici nu am primit banii p ele.mai am 2 copii de la 2 concedii medicale din perioada de inceput a sarcinii p care nu am primit banii....ce pot face unde ma pot adresa...?
am incercat sa vb cu angajatorul dar nu vrea sa discute cu mine motivand k am lucrat in locul acelor 2 concedii de odihna si oricum am fost platita.e normala o astfel de explicatie?va multumesc...va rog sa-mi raspunde-ti cat mai curand .....as dori o solutie la problema mea....
doar daca ati fost angajata prin transfer aveati dreptul la concediu pe 2007. angajatorul nu va poate obliga sa va luati concediu de odihna, dar nici dvs nu-l puteti obliga sa vi-l plateasca daca nu-l luati. doar daca el, sau postul impune sa nu-l luati, trebuie sa-l plateasca.
Nu mai exista "angajare prin transfer".. in 2007 aveati dreptul la CO proportional cu nr de luni lucrate din an, adica 10 luni.
Codul Muncii: Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Art. 140. - (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare. (minim 21 prin CCM)
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
(4) Abrogat.
__________
Alin. (4) a fost modificat prin art. I pct. 53 din O.U.G. nr. 65/2005.
Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul. (4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă. Art. 142. - Salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare.
Art. 143. - (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
Concediul de odihna
danyyyyy
buna ziua, vreau sa va intreb anul asta mai am de luat 2 saptamani de concediu de odihna, daca vreau sa il iau in ianuarie 2010 pot sa cer sa il iau, mentionez ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna
crisstia
Buna ziua,
As dori si eu o lamurire in ceea ce priveste acordarea concediului de odihna.Firma la care lucrez ne acorda doar 10 zile lucratoare de concediu ... (vezi toată discuția)