avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de proprietate al cetatenilor straini asupra ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de proprietate al cetatenilor straini asupra terenurior agricole

Buna ziua,
Imi puteti spune va rog, unde sunt inregistrate tranzactiile cu terenuri agricole catre cetatenii straini?
Cine se tine evidenta acestor tranzactii in Romania? Exista vreo institutie a statului care detine vreo statistica pe acest subiect?

Stiu ca inca sunt restrictii in acest domeniu. Care este situatia actuala si ce baza juridica o reglementeaza?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ely11 , utilizator 12:18, 5 Martie 2010
Vedeti Legea privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi, precum si de catre persoanele juridice straine, legea nr 312/2005
Cetatenii UE pot dobandi terenuri in Romania fara nici o restrictie...pentru ceilalti, de obicei se foloseste o societate comerciala creata de ei, cu sediul in Romania, in numele careia sunt cumparate terenurile, iarasi fara restrictii (cata vreme SC este persoana juridica romana:) Nu stiu sa existe vreo evidenta speciala a terenurilor cumparate de straini.
cetatenii straini sunt obligati sa-si inscrie proprietatiel in cartea funciara de domiciliu - exemplu la Berna daca acolo are buletinuX-(X-(




cetatenii straini NU POT dobandi terenuri in Romania ( deocamdata)
Legea nr.312/2005.in cap.II ,reglementeaza dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor de catre cetatenii straini cetatenii ai statelor membre,iar in cap.III,a cetatenilor statelor terte.
Art.3 ,,cetateanul unui stat membru, apatridul cu domiciliul intr-un stat membru sau in Romania,precum si persoana juridica constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru,pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in aceleasi conditii cu cele prevazute de lege pentru cetatenii romani si pentru persoanele juridice".
Bun, daca se vrea sa se afle la nivel national ce proportie detin cetatenii straini (EU sau nu) asupra terenurilor agricole, practic este imposibil?

Alte discuții în legătură

Drept achizitie proprietate ,cetateni straini kpas2005 kpas2005 Cetatenii straini ,membrii ue ,au dreptul de a cumpara teren intravilan?dar agricol?multumesc (vezi toată discuția)
Terenuri Ramona1982 Ramona1982 o persoana fizica straina are dreptul sa cumpere terenuri pe teritoriul romaniei? stiu ca o persoana juridica are dreptul. daca are voie imi puteti spune ce ... (vezi toată discuția)
Cetatenii straini pot cumpara teren in romania? dragmar dragmar Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca cetatenii straini pot achizitiona teren in Romania si in ce conditii. Multumesc. Cu stima, (vezi toată discuția)