avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de proprietate al cetatenilor straini asupra ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de proprietate al cetatenilor straini asupra terenurior agricole

Buna ziua,
Imi puteti spune va rog, unde sunt inregistrate tranzactiile cu terenuri agricole catre cetatenii straini?
Cine se tine evidenta acestor tranzactii in Romania? Exista vreo institutie a statului care detine vreo statistica pe acest subiect?

Stiu ca inca sunt restrictii in acest domeniu. Care este situatia actuala si ce baza juridica o reglementeaza?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ely11 , utilizator 12:18, 5 Martie 2010
Terenul se intabuleaza in cartea funciara de la OCPI in a carui raza teritoriala se afla, nu unde isi are domiciliul proprietarul....cine a zis asa ceva????
Chiar nu cred ca exista o astfel de evidenta de felul celei care va intereseaza pe dvs.
Puteti eventual sa va adresati Ministerului Agriculturii, Pădurilor si Dezvoltării Rurale deoarece:
Persoanele fizice si persoanele juridice din statele membre pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor în aceleasi conditii în care pot face acest lucru persoanele din România.
Aceasta este regula de la care există o serie de exceptii rezultate în urma procesului de negociere în vederea aderării la Uniunea Europeană prin care s-a admis existenta unor perioade de tranzitie în care să se mentină restrictii cu privire la dobândirea de către persoanele dintr-un alt stat membru, a dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Prima exceptie este instituită de dispozitiile art. 4 din Legea nr. 312/2005:
Cetăteanul unui stat membru nerezident în România, apatridul nerezident în România cu domiciliul într-un stat membru, precum si persoana juridică nerezidentă, constituită în conformitate cu legislatia unui stat membru, pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor pentru resedinte secundare, respectiv sedii secundare, la împlinirea unui termen de 5 ani de la data aderării României la Uniunea Europeană.

A doua exceptie este prevăzută la art. 5 alineatul (1) din Legea nr. 312/2005:
Cetăteanul unui stat membru, apatridul cu domiciliul într-un stat membru sau în România, precum si persoana juridică constituită în conformitate cu legislatia unui stat membru pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole, pădurilor si terenurilor forestiere la împlinirea unui termen de 7 ani de la data aderării României la Uniunea Europeană.
Prin dispozitiile alineatului (2) al aceluiasi articol, se stabileste o exceptie la exceptie, permitând în interiorul mentionatului termen, dobândirea dreptului de
proprietate asupra terenurilor agricole, pădurilor si terenurilor forestiere de către:
a) cetătenii statelor membre si apatrizii cu domiciliul într-un stat membru,
dacă îsi stabilesc resedinta în România si pot dovedi calitatea de fermier care
desfăsoară activităti independente (prin documente specifice statului membru al cărui cetătean este sau din care provine apatridul); si
b) apatrizii cu domiciliul în România, dacă îsi pot dovedi calitatea de fermier care desfăsoară activităti independente (cu atestat eliberat de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor si Dezvoltării Rurale).
În conformitate cu prevederile alineatului ultim al articolului 5 din Legea nr.
312/2005, „Destinatia terenurilor agricole, pădurilor si a terenurilor forestiere nu poate fi schimbată pe durata perioadei de tranzitie de către persoanele prevăzute la alin. (2)”.
Multumesc frumos pentru toate detaliile.
Stau totusi si ma gandesc sa fie Ministerul agriculturii sau Ministerul transporturilor sau ANCPI?...?!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept achizitie proprietate ,cetateni straini kpas2005 kpas2005 Cetatenii straini ,membrii ue ,au dreptul de a cumpara teren intravilan?dar agricol?multumesc (vezi toată discuția)
Terenuri Ramona1982 Ramona1982 o persoana fizica straina are dreptul sa cumpere terenuri pe teritoriul romaniei? stiu ca o persoana juridica are dreptul. daca are voie imi puteti spune ce ... (vezi toată discuția)
Cetatenii straini pot cumpara teren in romania? dragmar dragmar Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca cetatenii straini pot achizitiona teren in Romania si in ce conditii. Multumesc. Cu stima, (vezi toată discuția)