avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune ne finalizata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune ne finalizata

am tatal decedat din 2000, dar nu am facut succesiunea, mostenitori fiind mama si eu. exista vreo lege care sa ma oblige sa o fac, mai ales ca am probleme cu niste creditori?

inascu
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 23:38, 20 Decembrie 2006
pentru ca soarta juridica a mostenirii sa nu ramana multa vreme incerta, fiecare mostenitor trebuie sa-si exercite dreptul de optiune intr-un termen de sase luni, calculat de la data deschiderii mostenirii, care este momentul decesului.
optiunea succesorala se realizeaza prin manifestarea de vointa a succesibilului, in sensul acceptarii mostenirii ori in sensul renuntarii la mosteniri. prin neexercitarea dreptului de optiune succesorala in cadrul termenului de prescriptie de sase luni
succesibilii devin straini de mostenire.
Acceptarea pura si simpla a mostenirii poate fi expresa sau tacita. Se va considera ca succesibilul a acceptat tacit mostenirea, in cazul in care face un fapt material din care rezulta neindoielnic intentia sa de acceptare a mostenirii. In principal, aceste fapte trebuie sa aiba importanta unor acte de dispozitie, iar nu de simpla administrare provizorie sau conservare a bunurilor mostenirii.
Nu exista nici o lege care sa va oblige la efectuarea succesiunii. Asta ramane la latitutdinea dvs. insa, pana la urma trebuie facuta si aceasta.

pentru ca soarta juridica a mostenirii sa nu ramana multa vreme incerta, fiecare mostenitor trebuie sa-si exercite dreptul de optiune intr-un termen de sase luni, calculat de la data deschiderii mostenirii, care este momentul decesului.
optiunea succesorala se realizeaza prin manifestarea de vointa a succesibilului, in sensul acceptarii mostenirii ori in sensul renuntarii la mosteniri. prin neexercitarea dreptului de optiune succesorala in cadrul termenului de prescriptie de sase luni
succesibilii devin straini de mostenire.

Hm,si daca persoana decedata a avut o singura ruda,iar aceasta nu face succesiunea in acele 6 luni?
Mai, mai... adica hm!
El e proprietar prin lege; dreptul lui la mostenire se naste in persoana acestuia la momentul deschiderii mostenirii, adica al mortii autorului pe care-l mosteneste. Termenul de 6 luni instituit de art. 700 Cod civil devine operabil atunci cand sunt cel putin doi mostenitori iar unul accepta mostenirea in termenul de 6 luni iar celalalt nu. In acest caz, primul mostenitor devine unic mostenitor.
Daca s-ar prescrie dreptul acestuia de a veni la mostenire, ce facem cu dispozitiile legale care spun ca actiunea privind iesirea din indiviziune e imprescriptibila?! sau cu cele care spun ca nimeni nu poate fi obligat a iesi sau a ramane in indiviziune.
Deh... frumusetea dreptului!

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire vovy vovy Intrbuintez terenul agricol si casa tatalui meu, de la moartea sa. Nimeni nu a facut nici un demers pana acum (20 de luni de la deces). Vreau sa aflu daca ... (vezi toată discuția)
Problema vanzare teren de catre un co-indivizar cezarad cezarad Ma confrunt cu o problema. M-am inteles cu o persoana sa imi vanda un teren. Acea persoana era co-proprietar pe teren impreuna cu sotia sa, care a decedat. ... (vezi toată discuția)
Reguli privind succesiunea jean59 jean59 Daca o persoana a decedat si are 2 copii,iar la succesiune unul dintre ei nu se prezinta desi a primit in 2 (doua)randuri citatii pentru dezbaterea succesiunii ... (vezi toată discuția)