avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... AJUTOR
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

AJUTOR

BUNÃ!AM MARE NEVOIE DE AJUTOR!AM UN BÃIAT DE 3 ANI CARE S-A NÃSCUT ÎN ROMÂNIA, TATÃL LUI FIIND CETÃŢEAN COSTARICAN. Aª VREA SÃ ªTIU CE AR TREBUI SÃ FAC PENTRU CA COPILUL SÃ FIE RECUNOSCUT DE CÃTRE TATÃL LUI.
VÃ MULŢUMESC
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 00:40, 31 Decembrie 2006
la aceasta data ? mai nimic.
Numai sa-l recunoasca el.

Art. 59. - Actiunea în stabilirea paternitãtii din afara cãsãtoriei apartine copilului si se porneste în numele sãu de cãtre mamã, chiar dacã este minorã, ori de reprezentantul lui legal.
Dreptul de a porni actiunea în stabilirea paternitãtii nu trece asupra mostenitorilor copilului; ei pot continua actiunea pornitã de acesta.
Actiunea în stabilirea paternitãtii poate fi pornitã si împotriva mostenitorilor pretinsului tatã.

Art. 60. - ,Actiunea în stabilirea paternitãtii din afara cãsãtoriei poate fi pornitã în termen de un an de la nasterea copilului.
Dacã, în cazul prevãzut în Art. 54 alin. 1, un copil a pierdut calitatea de copil din cãsãtorie prin efectul unei hotãrâri judecãtoresti, termenul de un an pentru pornirea actiunii în stabilirea paternitãtii din afara cãsãtoriei va curge de la data când acea hotãrâre a rãmas definitivã.
În cazul în care mama a convietuit cu pretinsul tatã ori dacã acesta din urmã a prestat copilului întretinere, termenul de un an va curge de la încetarea convietuirii ori a întretinerii.

Ultima modificare: Luni, 18 Decembrie 2006
Gavril, utilizator
a se completa si cu prevederile legii nr.105/1992.
NU EXISTÃ ÎN ROMÂNIA COPII CARE AU FOST RECUNOSCUŢI DUPÃ VÂRSTA DE UN AN?
Nu,din cate stiu nu poate sa fie recunoscut decat pana la un an.
Conform Codului familiei, art. 60, "Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita in termen de 1 an de la nasterea copilului".
Ar fi trebuit sa fi mai diligenta. Ar mai fi o smecherie... da' nu stiu cat va tine... Da-l in judecata pentru pensie. El va contesta ca nu e tatal. Tu vei cere proba cu ADN. Dar... un asemenea proces presupune, in primul rand, un avocat super bun, istet, si bani din partea ta. Daca ai toate astea, cine stie?!

Alte discuții în legătură

Paternitate davinci149 davinci149 buna ziua am 2 copii nerecunoscuti de tatal lor. copiii au 8 ani si 3 ani,pana acum el m-a ajutat oarecum in cresterea lor,dar d e2 luni n-o mai face ,,,daca ... (vezi toată discuția)
Paternitate si pensie alimentara dellya dellya Am o fetita de 1 an si 3 luni rezultata dintr-o relatie mai putin serioasa si la nasterea ei tatal,asa cum era de asteptat nu a recunoscut-o! Intrebarea mea e ... (vezi toată discuția)
Dreptul copilului rezultat din afara casatoriei NICA GEORGIANA NICA GEORGIANA Am o fata in varsta de aproape 6 (sase) ani.Pot cere in instanta recunoasterea si pensie alimentara de la tata? (vezi toată discuția)