avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate si pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate si pensie alimentara

Am o fetita de 1 an si 3 luni rezultata dintr-o relatie mai putin serioasa si la nasterea ei tatal,asa cum era de asteptat nu a recunoscut-o!
Intrebarea mea e daca acu ii pot intenta proces de stabilire a paternitatii si a pensiei alimentare si cine plateste cheltuielile de judecata?
Stabilirea pensiei alimentare e o cota parte din veniturile acestuia( nu e casatorit si nu are alti copii)?Daca da,cat la suta?
E posibil sa plateasca pensie alimentara din urma?
Testul de paternitate se efectueaza numai la Buc?Noi suntem din Botosani.

Va multumesc!Sanatate multa
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:49, 11 Decembrie 2009
Recunoasterea poate opera oricand .
Asa incat , daca-si va schimba pozitia , poate exista o declaratia in fata notarului public sau in fata ofiterului de stare civila.Altminteri , e necesara apelarea la instanta de judecata (competenta fiind judecatoria in a carei raza teritoriala e situat paratul ) , in vederea stabilirii filiatiei fata de tata a copilului din afara casatoriei (actiunea e una imprescriptibila ) , si , ulterior , va fi incuviintat si dreptul la pensie de intretinere.
(cerut si stabilit in conformitate cu veniturile continue realizate de catre fostul concubin , si , in acest sens , va recomand sa identificati societatea unde-si realizeaza activitatea ).
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
puteti investi instanta cu actiunea avand ca obiect stabilirea paternitatii .
prin cererea de chemare in judecata puteti solicita si ca minorul sa poarte numele tatalui si de asemenea, acesta sa fie obligat la plata pensiei de intretinere.
actiunea se timbreaza pt. fiecare capat de cerere.
daca mama copilului a convietuit cu pretinsul tata, termenul este de un an si curge de la data incetarii convietuirii sau a intretinerii .
Actiunea introdusa de catre copil e una imprescriptibila.
Prin urmare, cata vreme mama traieste ....poate investi instanta de judecata cu o asemenea cerere de chemare in judecata.
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Stoica Ioana a scris:

Actiunea introdusa de catre copil e una imprescriptibila.
Prin urmare, cata vreme mama traieste ....poate investi instanta de judecata cu o asemenea cerere de chemare in judecata.


Va multumesc mult pt raspunsuri.
Dar e posibil sa fie el cel care plateste cheltuielile de judecata?
Nu stiu ce sa spun, Ioana, e cu dus si-ntors...

Art. 59. - Acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei aparţine copilului şi se porneşte în numele său de către mamă, chiar dacă este minoră, ori de reprezentantul lui legal.
Dreptul de a porni acţiunea în stabilirea paternităţii nu trece asupra moştenitorilor copilului; ei pot continua acţiunea pornită de acesta.
Acţiunea în stabilirea paternităţii poate fi pornită şi împotriva moştenitorilor pretinsului tată.
Art. 60. - Acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei poate fi pornită de mamă într-un termen de un an de la naşterea copilului.
Dacă, în cazul prevăzut în art. 54 alin. 1, un copil a pierdut calitatea de copil din căsătorie prin efectul unei hotărâri judecătoreşti, termenul de un an pentru pornirea acţiunii în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei va curge de la data când acea hotărâre a rămas definitivă.
În cazul în care mama a convieţuit cu pretinsul tată ori dacă acesta din urmă a prestat copilului întreţinere, termenul de un an va curge de la încetarea convieţuirii ori a întreţinerii.
Acţiunea aparţinând copilului nu se prescrie în timpul vieţii acestuia.

Eu vad ca numai copilul are actiunea imprescriptibila, dar perioada in care mama o poate introduce pentru el e limitata la 1 an. Se poate interpreta si asa.
Dupa ce trece un an, mama nu o mai poate introduce nici macar in numele si pentru copil, corect? Poate doar dupa el capata o capacitate de exercitiu sa o formuleze singur.
Alte pareri?
Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Solicitare paternitate anonim25 anonim25 Exista urmatoarea situatie: o fosta prietena a sotului meu pretinde ca fiica ei este copilul sotului meu. Fetita este in varsta de 6 ani. Ea sustine ca va cere ... (vezi toată discuția)
Pensie de inretinere! ContSters140065 ContSters140065 Buna ziua! Am o mica nelamurire la care caut un raspuns favorabil. Vreau sa va intreb daca se acorda pensie de intretinere unui copil care nu a fost ... (vezi toată discuția)