avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Solicitare paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Solicitare paternitate

Exista urmatoarea situatie: o fosta prietena a sotului meu pretinde ca fiica ei este copilul sotului meu. Fetita este in varsta de 6 ani. Ea sustine ca va cere prin instanta determinarea paternitatii. Poate sa actioneze in instanta dupa atat timp de la nasterea copilului? Ce sanse are in a obtine drepturi si care ar fi acelea?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: DanDaniel , utilizator 15:57, 22 Februarie 2011
Codul familiei:

Art. 59
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele sau de catre mama, chiar daca este minora, ori de reprezentantul lui legal.
Dreptul de a porni actiunea in stabilirea paternitatii nu trece asupra mostenitorilor copilului; ei pot continua actiunea pornita de acesta.
Actiunea in stabilirea paternitatii poate fi pornita si impotriva mostenitorilor pretinsului tata.

Art. 60
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita de mama intr-un termen de un an de la nasterea copilului.
Daca, in cazul prevazut in art. 54 alin. (1), un copil a pierdut calitatea de copil din casatorie, prin efectul unei hotarari judecatoresti, termenul de un an, pentru pornirea actiunii in stabilirea paternitatii din afara casatoriei, va curge de la data cand acea hotarare a ramas definitiva.
In cazul in care mama a convietuit cu pretinsul tata ori daca acesta din urma a prestat copilului intretinere, termenul de un an va curge de la incetarea convietuirii ori a intretinerii.
Actiunea apartinand copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia.
In acest caz, termenul de un an a fost depasit... Si totusi... exista posibilitate de actiune apartinand copilului? In ce termeni?
M-ar ajuta o explicatie in termeni mai putin juridici pentru a intelege mai bine.
Multumesc!
anonim25 a scris:

In acest caz, termenul de un an a fost depasit... Si totusi... exista posibilitate de actiune apartinand copilului? In ce termeni?
M-ar ajuta o explicatie in termeni mai putin juridici pentru a intelege mai bine.
Multumesc!


Mama, in nume propriu, poate sa ceara stabilirea paternitatii timp de 1 an de la data nasterii copilului. Sa zicem ca asta e un drept al mamei. Apoi avem un drept al copilului care e imprescriptibil (adica e pe viata) si atunci el ''apeleaza'' la mama. Si mama, in numele copilului, poate sa il cheme in judecata pe pretinsul tata intre varsta de 1 an si 18 ani a copilului. Dupa 18 ani e copilul care poate deschide o actiune in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paternitate si pensie alimentara dellya dellya Am o fetita de 1 an si 3 luni rezultata dintr-o relatie mai putin serioasa si la nasterea ei tatal,asa cum era de asteptat nu a recunoscut-o! Intrebarea mea e ... (vezi toată discuția)
Termen prescriere stabilire paternitate?!? cameleon cameleon As dori sa stiu daca exista un termen de prescriere al paternitatii.Copilul are aproape 3 ani si tatal \\"intarzie\\" probabil voit sa recunoasca copilul pe ... (vezi toată discuția)