avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere

Parintii mei mi-au facut acest actpentru casa cu obligatie de intretinere, pt.suma de 50 mil lei findca au specificat ca 150 mil, din valoarea casei ii dadusem, Tata a murit dar mama este in viata, intrebarea mea este : poate nevasta-mea sa ceara partaj la divort din aceasta casa?
Teoretic NU , dar banii pe care i-ati dat erau din banii "castigati" in timpul casatoriei , deci "bani comuni"?. Acestia in cota de 1/2 pot fi revendicati.
Doar daca e trecuta si ea pe contractul de intretinere.
Depinde si cand a fost incheiat actul si mai depinde ce intelegeti prin a cere partaj din aceasta casa: daca intelegeti cota din ea sau bani din ea...
daca acest contract de vanzare cumparare a fost facut casatorit fiind, aceasta casa intra in masa partajabila daca si cei 150 mil au fost platiti in timpul casatoriei.
daca au fost platiti doar 50 mil in timpul casatoriei si in acest caz ii veti plati o mica sulta sotiei
Si daca nu e trecuta, caci instrainarea daca e in timpul casatriei se aplica prezumtia de bun comun, indiferent cine e trecut si pe unde... Prezumtia nu se poate inlatura prin vointa partilor, fie ca ea se manifesta prin eludarea unuia dintre soti sau prin specificatii exprese.

Cat s-a platit in timpul casatoriei si din ce contributii, urmeaza a se stabili daca e cazul. Nu numai cota de contributie coteaza la atribuirea in natura a bunului.

Alte discuții în legătură

Partaj între soți: cum se procedează când unul dintre ei renunță la partea care, în mod legal, i s-ar cuveni? Miriam22 Miriam22 Fiul meu divorțează. Casa în care au locuit, ca soți, a fost cumpărată exclusiv din banii fiului meu fără a încheia actele de vânzare -cumpărare, ... (vezi toată discuția)
Soția a vândut un apartament dobândit de la bunici și am cumpărat împreună, în cote egale, un apartament mai mare. cum este considerat primul apartament, bun propriu sau bun comun? claudiughebauer1975 claudiughebauer1975 Soția a dobândit un apartament cu uzufruct. Bunicii soției au făcut v-c cu uzufruct înaintea căsătoriei dintre noi și au decedat în timp ce eram legal ... (vezi toată discuția)
Un raspuns privind partajul dodorel62 dodorel62 Eu am fost casatorit si in urma casatoriei a rezultat un baiat care acum are 19 ani,iar el sta in prezent cu fosta sotie la apartamentul pe care ea il avea ... (vezi toată discuția)