avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... disponibilizare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

disponibilizare

De 6 ani lucrez intr-o societate la care s-au facut disponibilizari colective iar eu am numar printre acestia.Spuneti-mi va rog daca am dreptul la salarii compensatorii mentionez ca lucrez in ramura comert,iar in contractul individual de munca nu am spcificat aces lucru deoarece nu am stiut ca vine o criza.Va rog sa mai imi spuneti daca este legal ca societatea este in somaj tehnic iar eu sunt in preaviz.In cazul in care am dreptul la salarii compensatorii va rog sa imi spuneti pasii pe care trebuie sa ii urmez.

Multumesc mult.:D
Stima si respect.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:38, 18 Martie 2010
Este foarte important de stiut:
- numarul de salariati din cadrul societatii
- daca a-ti semnat un contract colectiv la nivel de societate si ce anume este specificat in el in legatura cu salariile compensatorii.
Nu a semnat nici un contract colectiv la nivel de societate.Si salariati au fost 32 din care 7 disponibilizati.Iar despre salarii compensatorii cum v-am mai spus nu am putut sa imi iau aceasta siguranta pentru ca nu am prevazut o criza.


Multumesc anticipat
1. Nu e nevoie sa semnati CCM la nivel de societate sau de ramura. Acesta, daca exista, se aplica la toti salariatii.
2. In cel mai rau caz se aplica CCMUNN pe anii 2007-2010, care este obligatoriu pentru toti angajatorii din tara:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
3. Faceti o cerere catre angajator in care cererti salariul compensator.
4. Daca vi se refuza plata acestui salariu puteti da in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Am dreptutl la doar un salar sau pot solicita mai multe?(maximul)
Daca stiti ca in CCM la nivel de unitate sau ramura sunt prevazute mai multe salarii compensatorii, le cereti pe acestea.

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii cami e cami e Stie cineva cate salarii compensatorii trebuie sa primeasca un salariat disponibilizat , sistem privat, ramura de activitate comert? Firma are 120 angajati si ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii-art.65 alin.1din cm si art.76 din ccm ramura comert Ciontos Emil Ciontos Emil Buna ziua.Doresc sa stiu daca am dreptul la solicitarea celor doua salarii prevazute de art.76 din CCM la nivel de ramura comert in cazul concedierii ... (vezi toată discuția)
Drepturi marianelena marianelena Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)