Mai simplist:
Prima periodica pe care o primiti, are mai multe componente cum ar fi
- o parte destinata acoperirii indemnizatiei in caz de deces din accident(nerecuperabila la reziliere/rescumparare)
- o parte destinata platii indemnizatiei pentru fiecare clauza suplimentara atasata
(spitalizare,deces din boala,scutire plata prime in caz de invaliditate,operatii chirurgicale grele, etc.) - nici aceasta nu se recupereaza;
- o parte destinata cheltuielilor anuale de administrare a politei (nu se recupereaza)
Numai restul din prima, dupa scaderea celor de mai sus, se acumuleaza .
Un alt principiu, al gestionarii conturilor politelor de viata, este acela prin care cheltuielile nerecuperabile(mai putin cele de administrare) sunt repartizate neuniform pe perioada contractului, adica sunt mari in primul an si scad pe masura trecerii anilor urmatori.
Din acest motiv, in cazul rascumpararii politei in primii ani, sumele rezultate sunt mult mai mici decat primele platite cumulat.
Tot o explicatie simplista , privind aceasta modalitate, ar putea fi urmatoarea:
-un asigurat la 30.000 E, poate primi aceasta suma(familia) inca din prima zi de asigurare, (daca are nenorocul nedorit sa se intample un accident cu deces), chiar daca a platit numai 25-30 E (prima rata lunara).La fel poate primi 5.000E daca accidentul s-a soldat numai cu necesitatea unui transplant.
Nu acceasi situatie (risc al asiguratorului) este peste 10 ani,cand primele incasate reprezinta 25x12x10=3000E,sau peste 20 ani cand primele acumulate sunt de 6000 E.
~ final discuție ~