avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contabilitate primara si finala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contabilitate primara si finala

am o problema si nu stiu daca e in regula sau nu. M-ar interesa sa stiu daca persoana care imi face contabilitatea primara poate sa o duca pana la final. Am inteles ca exista restrictii legale in acest sens si nu stiu unde sa caut. Mi s-a spus ca cine face conta primara nu poate sa faca si conta finala, la aceasi firma.
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 06:41, 12 Martie 2010
Pe ce post este incadrata pesoana respectiva (de ex. economist, contabil, contabil sef)?
Si daca este angajat(a) cu carte de m-ca, nu i-ati intcmit o fisa a postului cu atributiile specifice?
Depinde de pregatirea profesionala a persoanei, de relatia contractuala: contract de munca sau contract de colaborare si ce ati stipulat in fisa postului, daca e contract de munca sau la obiectul contractului, daca e de colaborare (prestare de servicii contabile).
Daca este un contabil cu studii medii, salariat, sau un contabil autorizat...poate efectua toate inregistrarile contabile in afara de bilant.Bilantul trebuie semnat de un expert contabil sau de catre un economist salariat al societatii
- persoana respectiva este economista specializata in management, nu este contabil autorizat;
- este angajata ca si contabila, cu norma intreaga prin contract de munca.

Problema e ca eu vreau sa reziliez contractul cu firma de contabilitate si de acolo mi s-a spus ca persoana care imi face contabilitatea primara (registru de casa, receptii, rapoarte de productie, deconturi) nu are voie prin lege sa imi faca si contabilitatea finala, ca este stipulat acest lucru in legea contabilitatii. Asta voiam sa ma lamuresc, daca exista baza legala reala pentru afirmatiile lor si daca da, care este aceasta.

Va multumesc.
Thora a scris:

de acolo mi s-a spus ca persoana care imi face contabilitatea primara (registru de casa, receptii, rapoarte de productie, deconturi) nu are voie prin lege sa imi faca si contabilitatea finala, ca este stipulat acest lucru in legea contabilitatii.


Nu e stipulat nicaieri, nu exista baza legala pentru afirmatiile celor de la firma de contabilitate. E numai o "dorinta" a lor sa existe asa ceva (se fac ca nu stiu, sau "stiu" ce le-ar conveni :rolleyes: ), sa nu piarda clientul. E in regula cu economistul angajat. :)

[ link extern ]

"NOTA JURIDICAPrivind persoanele care pot intocmi si semna situatiile financiare (bilantul contabil)I.Premise:Legea 82/1991 a contabilitatii republicata in M.Of. 48/14.01.2005 modificataprin Legea 259/2007:“Art. 1(1)Societăţile comerciale, societăţile/companiile naţionale, regiile autonome, institutele naţionalede cercetare-dezvoltare, societăţile cooperatiste şi celelalte persoane juridice au obligaţia săorganizeze şi să conducă contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiară, potrivitprezentei legi, şi contabilitatea de gestiune adaptată la specificul activităţii.…..Art. 5(1)Persoanele prevăzute la art. 1 au obligaţia să conducă contabilitatea în partidă dublă şi săîntocmească situaţii financiare anuale.…..Art. 10(1) Răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii la persoanele prevăzute la art. 1revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionăriiunităţii respective.(2) Contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte,conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită săîndeplinească această funcţie. Aceste persoane trebuie să aibă studii economicesuperioare.(3) Contabilitatea poate fi organizată şi condusă pe bază de contracte de prestări deservicii în domeniul contabilităţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizatepotrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi dinRomânia.(4) Răspunderea pentru aplicarea necorespunzătoare a reglementărilor contabile revinedirectorului economic, contabilului-şef sau altei persoane împuternicite să îndeplineascăaceastă funcţie, împreună cu personalul din subordine. În cazul în care contabilitateaeste condusă pe bază de contract de prestări de servicii, încheiat cu persoane fizice saujuridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi ContabililorAutorizaţi din România, răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestora,potrivit legii şi prevederilor contractuale.(5) Instituţiile publice la care contabilitatea nu este organizată în compartimente distincte sau carenu au personal încadrat cu contract individual de muncă, potrivit legii, pot încheia contracte deprestări de servicii, pentru conducerea contabilităţii şi întocmirea situaţiilor financiare trimestriale şianuale, cu societăţi comerciale de expertiză contabilă sau cu persoane fizice autorizate, conformlegii, încheierea contractelor se face cu respectarea reglementărilor privind achiziţiile publice debunuri şi servicii. Plata serviciilor respective se face din fonduri publice cu această destinaţie.”OG 65/1994 modificata prin OG 17/2007 publicata in M.Of. 82/02.02.2007:“Art. 6Expertul contabil poate executa pentru persoanele fizice si juridice urmatoarele lucrari :1
--------------------------------------------------------------------------------
Page 2
a) ţine sau supraveghează contabilitatea şi întocmeşte sau verifică şi semnează situaţiile financiare;……Art. 9Contabilul autorizat poate executa pentru persoanele fizice si juridice urmatoarele lucrari :a) tine contabilitatea operatiunilor economico-financiare prevazute in contract ;b) pregăteşte lucrările în vederea elaborării situaţiilor financiare;”II.Comentarii: Prima regula stabilita de art. 10 alin. 2 din Legea Contabilitatii, stabileste ca, de regulacontabilitatea este organizata si condusa in compartimente distincte de catre o persoana numitacare trebuie sa aiba studii economice superioare.Prima exceptie la aceasta regula este data de art. 10 alin. 3 din Legea Contabilitatii care prevede(atentie!) posibilitatea (si nu obligativitatea!) ca poate fi organizata si condusa contabilitatea si decatre persoane fizice sau juridice organizate potrivit OG 65/1994.Art. 6 si 9 din OG 65/1994 modificata de OG 17/2007 stabilesc ca dintre persoanele autorizatepotrivit acestui act normativ, doar expertul contabil este cel care poate semna situatiile financiareanuale.Art. 10 alin. 4 din Legea Contabilitatii elimina posibilitatea care spune ca la unitatile cu cifra deafaceri de pana la 50.000 Euro (care nu au angajat personal calificat sau nu au contracte deprestari servicii cu experti contabili/contabili autorizati) raspunderea pentru tinerea contabilitatiirevine administratorului unitatii. In actualul context art. 10 alin. 4 din Legea Contabilitatii instaureaza raspundereacontabililor pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile.Asadar contabilii vor trebui sa fie mult mai drastici cu patronii care fie cer inregistrarineconforme, fie intarzie cu depunerea actelor spre prelucrare intrucat orice intarziere indepunerea sau plata contributiilor la stat poate cade in sarcina contabililor daca se facedovada ca acestia nu si-au indeplinit la timp (idiferent de motive) obligatiile specifice.III.Concluzii:Raportandu-ne la dispozitiile art. 5 alin. 2 din Legea Contabilitatii, retinem urmatoarele:1. La unitatile la care organizarea si tinerea contabilitatii se face in compartimente distincte,conduse de persoane special numite care au studii superioare economice, situatiilefinanciare anuale se semneaza de catre acestea. Asadar, la unitatile unde sunt incadraticu contract individual de munca (nu conteaza perioada) contabili cu studiisuperioare economice ale caror atributii sunt de a tine si conduce contabilitatea,acestia din urma pot intocmi si semna situatiile financiare anuale.2. Acolo unde contabilitatea este organizata si condusa de persoane juridice saufizice autorizate potrivit OG 65/1994 modificata si completata de OG 17/2007(experti contabili si contabili autorizati) numai expertii contabili pot intocmi si semnasituatiile financiare anuale.Jur. Mihai GEORGESCUSenior PartnerBucuresti, 07.08.20072"
Ultima modificare: Vineri, 12 Martie 2010
ContSters123067, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate ca economist sopis sopis Pot tine contabilitatea la firme doar cu diploma de economist ? Daca da, in ce conditii ? (vezi toată discuția)
Pot presta servicii contabilitate? cateldestept cateldestept Ca economist, asociat unic al unui SRL, pot presta servicii de contabilitate pentru PFA si societati cu CA< 35.000 euro? (vezi toată discuția)
Pfa contabilitate pentru societati comerciale cu cifra de afaceri mai mica de 35000 euro A n d y A n d y Buna ziua, un PFA cu cod caen de contabilitate, care nu este membru CECCAR, prin contract poate tine contabilitatea si sema situatiile financiare pentru ... (vezi toată discuția)