avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Trecerea la Codul de Identificare European din 2010
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Trecerea la Codul de Identificare European din 2010

Suntem o microintreprindere (SRL) de traduceri, neplatitoare de TVA. Unul dintre clientii nostri, rezident intr-o alta tara a uniunii, ne solicita incepand cu acest an facturi cu NIF (cod de identificare european, mai pe sleau CUI cu RO in fata), invocand directivele 2008/8/EC si 2008/9/EC (vezi aici: [ link extern ] .
Cel mai recent răspuns: KFSandor , utilizator 20:24, 15 Martie 2010
Eu cred că vă cere CIF (cod de identificare fiscală), este valabil din 2008. Mergeţi la administraţia financiară de unde aparţineţi.
NIF este codul de înregistrare fiscală în Spania, din câte ştiu eu.
Succes!
Ultima modificare: Vineri, 12 Martie 2010
Aurelian Baciu, Traducator autorizat
.Ghid de obtinere a numarului de identificare EORI de catre operatorii economici din Romania
ordin anaf 691/2009


Incepand cu data de 1 iulie, toti operatorii economici din Uniunea Europeana vor avea cate un numar unic de inregistrare si identificare, denumit EORI, care serveste drept referinta comuna in relatiile operatorilor cu autoritatile vamale din UE.

Romania are obligatia de a transmite pana la data de 31 mai 2009 datele nationale cu privire la identificarea EORI. Pentru acest motiv ANAF a intocmit norme tehnice privind inregistrarea si identificarea operatorilor economici stabiliti in Romania, aprobate prin Ordinul nr. 691/2009, publicat in monitorul oficial nr. 106 de vineri, 20 februarie.

Potrivit acestui ordin, operatorii economici au obligatia de a cere atribuirea unui numar EORI in perioada 23 februarie – 31 martie 2009. Cererea se gaseste in format electronic pe site-ul www.customs.ro, pagina oficiala a Autoritatii Nationale a Vamilor, la sectiuna e-customs. Cererile completate online se tiparesc, si se depun, stampilate si semnate de solicitant, la directia nationala pentru accize si operatiuni vamale in a carei raza de competenta teritoriala este stabilit operatorul economic.

Atasat cererii se depun si:
- certificatul de inregsitrare, eliberat de oficiul registrului comertului.
- actul constitutiv si, dupa caz, modificarile si completarile ulterioare ale acestuia
- contractul de reprezentare, daca este cazul
- documente din care rezulta numerele de identificare TVA.

Numarul de identificare EORI atribuit operatorului economic solicitant va fi trimis acestuia prin posta electronica la adresa introdusa in cererea initiala. Atunci cand operatorul nu indica o adresa de posta electronica, notificarea de atribuire a numarului EORI se inmaneaza solicitantului/reprezentantului la sediul directiei regionale pentru accize si operatiuni.

De mentionat ca operatorii care au obligatia de a solicita atribuirea numarului EORI sunt cei precizati la art. 1 pct. 12 din Regulamentul CEE nr. 2.454/93 al Comisiei de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar.

In plus, regulamentul european amintit prevede ca operatorii care nu au obtinut numarul de identificare EORI pana la data de 1 iulie 2009, il pot obtine cu ocazia efectuarii primei operatiuni vamale.
KFSandor a scris:

Suntem o microintreprindere (SRL) de traduceri, neplatitoare de TVA. Unul dintre clientii nostri, rezident intr-o alta tara a uniunii, ne solicita incepand cu acest an facturi cu NIF (cod de identificare european, mai pe sleau CUI cu RO in fata), invocand directivele 2008/8/EC si 2008/9/EC (vezi aici: [ link extern ] .


Incepand cu 01.01.2010 nu mai sunteti microinteprindere...dar , trebuie sa mergeti la Administratia financiara de care apartineti si sa va luati codul de identificare fiscala (CIFul ) si asta pentru a va ajuta la TVA intracomunitar.
Ceea ce vreau eu sa va spun este ca acest cod nu va modifica vectorul fiscal pe plan local(adica in Romania Dmv facturati tot fara TVA)...
codul acesta il folositi doar pentru serviciile efectuate intracomunitar.
Mult succes ,
Buna seara si va multumesc pentru raspuns, desi nu am . In scrisoarea mea este vorba de Numarul de Identificare Fiscala (NIF). In mod normal este CIF-ul precedat de RO, folosit in relatii cu clientii din UE. (Pe site-ul validari.ro puteti verifica aceste numere, exista si CIF si NIF, precum si alte coduri). Dat fiind ca CIF-ul imi e cunoscut (bineinteles, de vreme ce il folosesc destul de des), as avea nevoie de un NIF, pe care in principiu administratia financiara ar trebui sa mi-l atribuie, ei insa imi spun ca trebuie sa-mi modific vectorul fiscal si imi dau sa completez formularul de declaratie de inregistrare fiscala (formularul 010). Iar eu nu vreau aceasta schimbare, vreau doar un cod european. Imi puteti spune eventual daca pot sa fac referire la vreo dispozitie aparuta recent in tara noastra, cu privire la aplicarea legislatiei europene in cauza, pentru a convinge AF sa-mi dea acest numar? Inca o data va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare eori analici analici Buna ziua o firma care face import trebuie sa se inregistreze in EORI? (vezi toată discuția)
Codul eori Mihaela Tudorescu Mihaela Tudorescu Buna, Unde trecem in acte codul EORI? Are cineva vreo idee?? Multumesc (vezi toată discuția)
Autorizatie eori mbetcan mbetcan Ce este aceasta autorizatie EORI? Cine trebuie sa o aiba? Comerciantii care nu fac export-import au nevoie de aceasta autorizatie EORI? (vezi toată discuția)