avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediere
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediere

buna,
As vrea sa stiu daca in cazul disponibilizarii, unui barbat nascut la 19.11.1949 cu o vechime efectiva de 41 ani fara grupa de munca, primeste indemnizatie de somaj si venit de completare, pe ce perioada sau nu primeste si trebuie sa solicite din start pensie anticipata partiala? Deoarece nu are 10 ani peste stagiul complet de cotizare
cam care este penalizarea?
1. Din Legea 76/2002:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 16. - Prin "nu indeplinesc conditiile de pensionare conform legii", potrivit art. 34 alin. (1) lit. c) din lege, se intelege:
a) neindeplinirea conditiilor legale de pensionare pentru limita de varsta;
b) situatia in care persoana nu beneficiaza de pensie de invaliditate;
c) nesolicitarea pensionarii anticipate, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege.

3. Asadar poate beneficia de indemnizatie de somaj.

4. Din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

5. Salariul minim pe economie este, la data actuala, de 600 lei.

6. Daca vrea sa obtina pensie anticipata partiala, daca are peste6 ani peste staggiul complet de cotizare, penalizarea va fi de 0,20% pentru fiecare luna de anticipare.

7. Parerea mea este sa se pensioneze. Penalizarea nu va fi mai mare de 11-12%, iar indemnizatia de somaj este cu mult mai mica. Cand va implini 64 de ani si 11 luni aceasta pensie se va transforma in pensie de limita de varsta si va primi intreaga pensie, fara penalizare.
Va mutumesc pentru raspunsul dat.Sunteti cei mai buni. www.avocatnet.ro/images/smil...
[=D>]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare din somaj karamell karamell Buna ziua! Soacra mea a fost data in somaj si mai are putin pana la pensie-in mai depune dosarul de pensie.Intrebarea este : pana cand beneficiaza de somaj, ... (vezi toată discuția)
Somaj dumi_sc dumi_sc postul de paza sa desfintat si vreau sa stiu daca pot benificia de ajutor de somaj,mentionez ca am si o indemnizatie de 165 ron de consilier local (vezi toată discuția)
Somaj profesor suplinitor OROSZ ANDREI OROSZ ANDREI Am lucrat ca profesor suplinitor cu 16 ore pe saptamana in loc de 18 ore.Activitatea am desfasurat-o la trei scoli timp de un an :sept 2011 sept 2012.Acum ... (vezi toată discuția)