situatia cu care ma confrunt este urmatoarea: a existat un lot in suprafata de aprox. 3000 mp; in 1998 am cumparat din acest lot suprafata de aprox. 350 mp teren, alaturi de alti cumparatori, fiecare achizitionand diverse suprafete pana la epuizarea lotului; un an mai tarziu, in 1999, toti cei 15 proprietari am mers la notar si am declarat ca suntem de acord ca din suprafata de teren achizitionata de fiecare, sa cedam proportional cu aceasta, un nr. de mp aferenti amenajarii unei parcari care va avea in total 280 mp si a unui drum de servitute, toate detinute in indiviziune. Aceasta declaratie autentificata are atasata si o lista din care reise de exemplu ca eu, daca sunt proprietar pe 350 mp teren, imi revin 100 mp in indiviziune pt. parcare si drum de servitute. Pana aici totul minunat.
S-a creat acea parcare care insumeaza 280 mp din care, potrivit actelor, mie mi-ar reveni intr-o cota ideala si abstracta 42 mp, ce reprezinta aprox. 22% din intreaga parcare intrucat sunt proprietarul care a achizitionat cea mai mare suprafata din lot. Cert este ca ceilalti 14 proprietari ma impiedica fizic inca din 1998 sa o folosesc si eu, unii dintre ei, potrivit suprafetei lor de teren achizitionte, revenindu-le din parcare poate doar 2,3 mp, nu 42 mp ca mie.
Intrebarea mea este, cum pot iesi din aceasta indiviziune? Care este cea mai rapida cale? Cadastrul nu este facut din cate stiu pe nici o suprafata achizitionata din intregul lot de 3000 mp. Pot eu merge direct la Oficiul de Cadastru si Carte Funciara al secorului de care apartin si sa cer intocmirea cadastrului aferenta suprafetei mele de parcare ce-mi revin? Am nevoie de acordul celorlalti 14 proprietari pt. intocmirea cadastrului pe parcare? Trebuie sa-i chem in judecata? Pot ei cumva sa invoce uzucapiunea in contextul dat?
Cert este ca o actiune din partea mea este urgenta intrucat, desi parcarea este in indiviziune, anumiti vecini carora le-ar reveni doar 2 mp din ea, inchiriaza locurile! Va rog sa-mi spuneti daca exista alta solutie in afara de Tribunal.
teoretic ca sa faceti ce doreati dvs, trebuiau facute mai multe acte:
-act de dezmembrare, prin care fiecare isi dezmembra o bucatica de teren;
-act de alipire prin care se alipeau cele 14 bucatele, dar pentru a se putea alipi niste parcelute ele trebuie sa aibe aceeasi coproprietari, iar asta ar fi presupus ca dvs anterior actului de alipire sa fi facut un act de schimb de cote;
iar toate aceste operatiuni se puteau face daca exista cadastru si intabulare.
Pai, prin aceeasi declaratie autentificata de care aminteam mai sus, toti proprietarii se obligau ca in fata terenului achitionat fiecare sa cedeze 3m pt. alcatuirea drumului de servitute care va avea in total 6m; deci, un drum/o alee care trece fix prin mijlocul lotului si care de o parte si de alta are proprietari care cedeaza 3m din suprafata achizitionata. Numai ca si aici s-au facut nereguli. Unii au cedat, contrar angajamentului, doar 1,2 m in loc de 3m intrand cu zidurile caselor in alee si ingustand-o. Iar pt. parcare s-a decis ca aceasta sa se amenajeze la unul din capetele acestui drum de servitute. Mentionez ca la ambele capete ale drumului/aleei private, trec 2 strazi principale. Deci cu aceasta nu ar fi mari probleme, ci cu parcarea, intrucat, cum spuneam, exista lasat special pt. parcare un lot de 280 mp care este folosit doar de 3,4 proprietari care, conform suprafatei lor cumparate nici nu are avea drept la parcare.
Sa inteleg ca nu prea mai am ce face in situatia data? Cum putem face aceasta dezmembrare? Trebuie toti sa dorim impartirea parcarii conform actelor sau e suficienta doar dorinta mea? Unde ar trebui sa ma adresez?