Va supun atentiei urmatorul caz:
In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in coproprietate cu cote parti diferite(67%,13%,20%) si are destinatia de cale de acces, doua din loturi neavand iesire la un drum public iar al treilea lot se afla in continuarea unui lot cu front la drumul public in posesia aceluiasi proprietar(cel care detine 13% cota parte din drumul de acces).Cotele parti au rezultat diferit datorita configuratiei terenului care nu putea fi parcelat in suprafete egale, suprafetele de teren devenind egale(scriptic) prin diferenta de cota parte revenita fiecarui proprietar din lotul patru(cale de acces).Drumul de acces a fost amenajat si este folosit in prezent doar de catre proprietarul care detine 67% cota parte din el pentru accesul la o constructie autorizata.Distanta de la strada la lotul cu constructie este de 45m iar latimea drumului de acces (lotul in coproprietate) este de 3m drumul continuind pe toata lungimea lotului cu constructia.Distanta de la strada pana la ultimul lot (care nu are acces la drumul public) este de 150m.
Intrebarea este daca pentru lotul in coproprietate se poate vorbi de iesire din indiviziune cu instituirea unei servitutii de trecere pentru lotul care nu are acces la drumul public.
Se poate iesi din indiviziune cu acordul partilor sau prin instanta de judecata.
Dupa care se poate cere servitutea de trecere.
Cel mai bine mergeti la un avocat cu documentele si care va va indruma exact.
Daca acest ultim lot are destinatia de cale de acces, situatie stabilita de comun acord cu ceilalti coproprietari, este posibil ca instanta de judecata sa respinga cererea de iesire din indiviziune, eventual sa pronunte o hotarare prin care sa stabileasca ca acest lot reprezinta servitute de trecere pentru toti coproprietarii sau dupa caz o coproprietate fortata.
Mai bine va intelegeti amiabil cu privire la partajarea acestui lot.
Marimea cotei-parti detinuta de un coproprietar ar putea influenta in luarea deciziilor asupra destinatiei unui lot dar se tine cont si de alti factori (functionalitatea lotului, accesul la celelalte loturi, drumul de servitute, cine poseda in fapt acel lot, etc.).
Prin lotizarea şi atribuirea în proprietate exclusivă a loturilor, ultimul teren devine loc înfundat. După care cel care prin acţiunea în instanţă a solicitat ca terenul lui să rămînă fără cale de acces vine şi solicită un drept de servitute peste terenurile care înainte de lotizare şi ieşirea din indiviziune constituiau un drum în coproprietate.
Va impune instanţa o astfel de soluţie? Nu cred. Tocmai de aceea spuneam mai sus că doar un partaj amiabil, alături de constituirea pe aceeaşi cale a dreptului de servitute, poate fi soluţia.