avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate fi lovit de \\"nulitate absoluta sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate fi lovit de "nulitate absoluta sau relativa", un astfel de contract vanzare - cumparare?

Proprietarul unui fond funciar intravilan ce face mai multe operatiuni, adica;
1). Lotizeaza suprafata respectiva in 4 loturi. Trei loturi cu destinatie pentru edificare case locuit,
Lotul 4 cu destinatie cale de acces pentru cele 3 loturi la drumul public (mentionez ca lotul 4 este impartit in cote indivize egale de 1/3 pentru fiecare lot).
2). Proprietarul construieste doua case pe primile 2 loturi spre drumul public, Iar lotul (3) din "fundatura" il vinde ca teren liberan plus cota de 1/3 din calea de acces.
Tema intrebarii este cumparatorul lotului 3. Acesta construieste 2 imobile pe lotul respectiv, din care unul duplex (cu doi cumparatori). Cota lui de 1/3 din aleea de acces o fructifica cu un aranjament la BNP fara acordul primilor cumparatori (Lot 1 si Lot 2), impartind-o in mai multe fractiuni. Mai mult vinde o cota de 1/18 la un cetatean care are iesire la drumul public prin alte doua iesiri, si nu are imobil cumparat de la primul sau al doilea proprietar. Tranzactia a mizat de fapt sicanarea a proprietarului care are cota cea mai mare din aleea de acces, si este si cel mai aproape de drumul public. Ceilati proprietari sunt in fundatura dar au cote cu peste 60% mai putin,
Proprietarul in cauza solicita anularea contractului dintre cel care a vandut din Lotul 4 o cota indiviza de 1/18 unei persoanei care nu are nici nevoie de iesire la drumul public pe aleea de acces ( Lotului 4).
Motivele de nulitate dupa parerea mea sunt;
a) Vanzarea s-a facut fara acordul celorlalti proprietari ai aleii de acces.
b) Fiind proprietate comuna indiviza, nu a prezentat o hotarare de iesire din "indiviziune", cu lotul pe care la lotizat cum a dorit domnia sa, fortand pe ceilalti proprietari sa dea un drept de servitute pe gratis cumparatorului respectiv ce are iesire la drumul public direct din curtea sa. Iesirea pe unde a solicitat-o este de aproximativ 150,00 m.liniari. (cumpararea s-a facut cu scopul ca sa-l sicaneze pe vecinul sau).
Intrebarea se refera contractul respectiv imfaptuit in conditiile aratate mai sus poate fi lovit de "nulitate absoluta." Astept raspunsuri cat mai pertinente, si, pe tematica propusa spre dezbatere.:">
Cel mai recent răspuns: Manole Dumitru , utilizator 17:50, 8 Ianuarie 2013
Voi incerca un raspuns.
Parerea mea este ca din ce ati relatat nu exista vreun motiv de desfiintare a contractului, care sa fie invocat de terti.
Cumparatorul nu poate construi, in mod legal, pe terenul in indiviziune, mai ales daca in documentatia de la primarie se prevede ca acel teren este destinat accesului la cele 3 terenuri cu destinatie de construire.
Daca a cumparat un teren in indiviziune nu poate solicita decat iesirea din indiviziune, cerere care se va respinge de catre instanta intrucat acel teren are destinatia de drum de acces.
omul a putut sa isi vanda mai departe cota indiviza, in lipsa unor prevederi contrare consider ca are acest drept.

eu, drept sa spun, nu inteleg problema proprietarului celorlalte doua loturi. normal ca oamenii care au casa in spate o sa se poata servi de drumul de acces.
Cu tot respectul D-le avocat, presupun ca nu s-a inteles intrebarea. Conform dispozitiilor NCC privind coproprietatea, "nici un coproprietar nu poate leza interesele celorlalti coproprietari", mai mult sa vanda o parte din cota sa indiviza la o alta persoana, si nu la persoana careiea i-a trasmis dreptul de proprietate asupra imobilului. Defapt cota indiviza de 1/18 care a fost vanduta la un vecin care nu are nimic deaface cu calea de acces (pentru ca el are doua iesire la drumul public direct din curte sa, ). O alta chestiune pe care nu am relatat-o este si faptul ca din Lotul 4 (cale de acces), este si faptul ca proprietarul unui imobil cu cota de 1/3 din calea de acces este grevata (ipotecata)de un imprumut bancar si inscris in C.F. ca timp de 5 ani este interzisa orice fel de tranzactie. Fiind vorba de 'proprietate comuna", consider ca cel ce a trazactionat din cota sa de 1/3 o cota de 1/18 avea obligatia sa solicite la instanta o iesire din indiviziune, si, apoi sa-si lotizeze portiunea lui de cale de acces cum dorea domnia sa si sa o vanda pe portiuni.
Presupun, ca, in speta de fata temeiurile de drept sunt dispozitiile art.641 alin.(1) si (2), art.642 alin(1) si (2) respectiv art.689 alin. (2) si (3) toate din N. Cod Civil.
Vanzarea unei cote din proprietatea comuna fara acordul tuturor coproprietarilor, da dreptul celorlalti proprietari, la o 'actiune in anulare" a tranzactiei. Altfel potrivit art.689 din NCC; actele de trasmitere a coproprietatii cu nerespectarea dispozitiilor art. 641 si 642 sunt lovite de nulitate absoluta. Deasemeni, potrivit si art. 642 alin (1) din NCC; in fata instantei ca reclamant poate sta numai un singur coproprietar, si hotararea este opozabila si celorlati coproprietari.
Ca o paranteza, ca sa fie, cu un inteles mai pertinent, pun intrebarea si sub alt aspect; Se poate vinde un apartament proprietate individuala la o persoana X, si din proprietatea comuna, uscatorul sau o parte din scarile de acces la o alta persoana Y care nu locuieste pe aceiasi scara ? fara acordul scris al tuturor proprietarilor ce au in cota parte-indiviza din priprietatea comuna in functie de S.Utila?:).
Astept raspunsuri si cate mau multe dezbateri si discutii in contradictoriu... daca se poate.
vladfesan a scris:

omul a putut sa isi vanda mai departe cota indiviza, in lipsa unor prevederi contrare consider ca are acest drept.

eu, drept sa spun, nu inteleg problema proprietarului celorlalte doua loturi. normal ca oamenii care au casa in spate o sa se poata servi de drumul de acces.

Ca un raspuns asupra aliniatului doi; Consider ca cel ce isi creiaza singur "infundarea fondului", nu poate cere 'servitute', la proprietarii limitrofi.. Sunt jurisprudennte in astfel de spete.
Ca sa fiu inteles, respectivul care a cumparat 1/18 din aleea de acces a cumparat, cu scopul sa - si lotizeze gradina si sa mai construiasca o casa si eu trebuie sa-i acord servitute pe proprietatea mea. (infundarea fondului si-o creaza singur), ca de fapt el are iesire la drumul public direct din curtea sa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legal sau nu? Manole Dumitru Manole Dumitru Buna ziua; Am o proprietate pe care am dezmembrat-o in 4 loturi; 1). Trei loturi cu destinatie pentru construirea a 3 imobile. 2). un lot Cale de ... (vezi toată discuția)
Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Vanzare cota parte indiviza dintr-un drum de servitute Claus01 Claus01 Am cumparat acum 2 ani o parcela de pamant si cota parte din drumul de servitute ce deserveste loturile din care face parte si al meu. Mentionez ca in ... (vezi toată discuția)