avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare cota parte indiviza dintr-un drum de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare cota parte indiviza dintr-un drum de servitute

Am cumparat acum 2 ani o parcela de pamant si cota parte din drumul de servitute ce deserveste loturile din care face parte si al meu. Mentionez ca in contractul de v-c este mentionat ca am cumparat si drumul de servitute in latime de 4 m pe lungimea deschiderii lotului de 22 m deci 88 mp si ca detin 10% cota indiviza din respectivul drum. Deci sunt coproprietar pe o parcela de teren folosita ca drum de acces, in cota indiviza 1/10.
Proprietarul initial al loturilor inainte sa vanda ultimul lot a vandut parte din cota parte indiviza din drumul de servitute aferenta ultimului lot unui tert care detine o parcela de pamant vis a vis de loturile noastre.Deci la vanzarea ultimului lot in loc de 88 mp drum de servitute i s-au vandut 80 pentru ca 8 mp au fost vanduti catre acest tert , proprietar pe terenul din fata.
Acum tertul se apuca de lotizat si spune ca are si el acces la loturi pe drumul nostru de 4 m fara sa mai lase si el nimic drum!!
1. Este legal sa poti vinde cota parte dintr-o cota parte indiviza catre un tert fara sa ai acceptul celorlalte parti care detin majoritatea?
2. Persoana din fata dupa lotizare va putea vinde loturile lui si cote indivize din parcela cale de acces care este lasata de noi , fara acordul nostru?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Claus01 , utilizator 22:02, 16 Mai 2017
A primit cota parte care i se cuvenea din drumul de servitute, dar aceasta proprietate e indiviza. Adica, niciunul dintre proprietari nu poate lua o bucata si sa o foloseasca individual.

Da, odata cu proprietatea se vinde si cota parte din drumul de servitute.
Speta e alta, in speta omul spune ca s-a vandut doar cota din proprietatea comuna, fara bun principal.
Dupa mine, nu e legal si da, era necesar acordul tuturor. Totusi, ar trebui sa va adunati si sa decideti cum anume se va exercita folosinta proprietatii comune, sa notificati celalalt proprietar, sa-l atentionati despre nulitatea vanzarii, precum si despre constituirea unei Asociatii prin care puteti impune reguli de folosinta personalizate in functie de cota de proprietate detinuta.
S-a vandut decat cota parte din drumul de servitute tertului, fara a se vinde si fondul principal -lot de teren - a carui fond secundar este drumul de servitute.
Imi puteti da un articol de lege unde este precizat ca asa ceva nu este posibil?
up...
Up

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute. mugurciup mugurciup Buna ziua. Am cumparat un teren de 462 mp din care sunt stipulati in contract 62 mp drum de servitute, reprezentand 1/10 pt fiecare lot.La primarie ,pt ... (vezi toată discuția)
Am dreptul de a vinde partea mea de cota indiviza fara acordul celorlalti proprietari ? dora2008 dora2008 Detin in coproprietate o parcela de teren folosita ca drum de acces, in cota indiviza 1/3. Unul dintre cei 3 coproprietari care detine si el 1/3, detine o ... (vezi toată discuția)