avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de servitute.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de servitute.

Buna ziua. Am cumparat un teren de 462 mp din care sunt stipulati in contract 62 mp drum de servitute, reprezentand 1/10 pt fiecare lot.La primarie ,pt eliberarea autorizatiei de constructie,imi cer o declaratie pe propria raspundere la notar precum ca renunt la cei 62 mp in favoarea primariei pt constructia drumului de servitute. Mentionez ca lotul meu se afla pe colt si iesirea conform planului de urbanism se gaseste la cealalta cale de acces care este un drum de exploatare de 12 m.
Ce sa fac ,este legal asa ceva? Sau sa nu renunt la cota indiviza de 1/10 ,cei 62 mp platiti de mine fostului proprietar. Terenul a fost pana acum in extravilan.Sper ca am fost explicit,va rog astept un sfat legal.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mugurciup , utilizator 23:29, 21 Ianuarie 2008
N-am inteles un lucru: ai 2 iesiri de pe lot? Cum a fost constituita servitutea?
Cateva detalii.
Am cadastru separat pt terenul propriu-zis de 400mp si pt 1/1- ce constituie cota indiviza.sunt ambele si in catrea funciara. In contract scrie clar negrupe alb ca proprietarul vinde intregul drept de proprietate asupra terenului in suprafata totala de 462 mp din care lotul x cu nr. cadastral y in suprafata totala de 400mp si cota indiviza de 1/10,adica 62mp din lotul w cu nr. cadastral separat z care are destinatia de drum de acces/servitute pt loturile care au iesire numai la acel drum.
Lotul meu este pe colt si are acces si la un drum de exploatare de 12 m care era trasat deja prin planul de urbanism. In continuare se stipuleaza in contract ca in cazul vanzarii lotului se va vinde si cota indiviza aferenta,adica 400mp normal + cei 62 m.
Atunci daca pe mine ma obliga primaria sa fac declaratie notariala ca renunt in favoarea pirmariei la cei 62 mp inseamna ca eu raman doar cu cei 400mp. Dar eu am platit si partea indiviza si asa scrie si in contract si deci nu mi se pare normal sa imi conditioneze eliberarea autorizatiei de constructie de renuntarea la cota indiviza.
Nu stiu ce inseamna exact drum de acces/de servitute dar cred ca dupa lege reiese ca e in folosinta gratuita,permit accesul pe ea dar e in proprieatatea mea. Asa inteleg eu.
Va rog foarte mult sa ma lamuriti pt ca imi cer actele in cateva zile.

Sper ca v-am lamurit .O noapte frumoasa. Mugurel.
Am uitat sa va raspund la obiect. Servitutea a fost constituita pe partea laterala a lotului ,invecinat cu alt rand de loturi ,si nu la drumul de exploatare.Si in contract scrie ca accesul la lot se face din acest drum pe care e constituita servitutea.Dar probabil ca eu pot sa imi fac acces si de la drumul de exploatare care se considera drumul principal.Oricum nu asta este problema acum ,ci acea renuntare care nu imi da pace.
Tot mai am o neintelegere: drumul de servitute iti foloseste tie (adica lotul tau e cel dominant) sau foloseste altor proprietari care nu au alt acces (deci lotul tau ar fi aservit)?
In primul caz pozitia primariei e abuziva, practic vrea sa te exproprieze fara despagubire. Servitutea creste valoarea fondului dominant.
In al doilea caz, e intr-adevar bunul tau, insa niciodata nu-l vei putea folosi, plus ca servitutea scade valoarea fondului aservit.

Din mesajul tau inteleg ba ca ar fi dominant (ai platit separat pentru servitute), ba ca ar fi aservit (sa ii lasi pe altii sa treaca). Te rog spune-mi care e situatia.
Revin cu detalii. Proprietarul a avut un lot f mare si l-a delotizat.Lotul meu este primul dintr-un sir de 10 loturi si fiecare din cele 10 loturi am lasat pt servitute cate 3ml x 20 m latura lotului =aprox 60m.peste drum de loturile noastre e alt sir de 10 loturi care au lasat si ele diferenta pana la 7m parca ,cat e min drumul de servitute.In contractele fiecaruia dintre noi este cum v-am spus stipulata sup totala. 400 mp lotul + 62 mp servitutea cu nr. cdastrale diferite. Deci suprafata totala a lotului meu este 462 mp.Scrie ca eu daca vand lotul ,vand si dreptul asupra servitutii pe care o am in proprietate chiar daca e in folosinta tuturor si gratuita .Eu am platit suma totala pe intregul lot ,cu tot cu servitute si la acelasi pret.
Cum sa ma oblige primaria sa cedez servitutea acesteia ,ca sa imi acorde autorizatia de constructie. Mentionez ca si celorlalti proprietari de loturi de langa mine le-a cerut la fel. Ei nu mai au deschidere la nici un alt drum. Norocul meu este ca eu mai am deschidere si la altul ,drum de exploatare scria pe plan. Am vazut cand am luat azi nr. postal.V-am spus ca eu am primul lot.
Sper sa va fi dat toate detaliile.Sunt intr-o mare incurcatura.Va rog sa imi spuneti totusi daca prin declaratia de renuntare in favoarea primariei inseamna ca eu nu voi mai fi proprietar si asupra servitutii,cu taote ca in contract asa scrie,chiar daca reprezinta cota partea a mea la drumul de acces.
Multumesc foarte mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cota parte indiviza dintr-un drum de servitute Claus01 Claus01 Am cumparat acum 2 ani o parcela de pamant si cota parte din drumul de servitute ce deserveste loturile din care face parte si al meu. Mentionez ca in ... (vezi toată discuția)
Drum servitute în curte comuna Paula Gabriela Paula Gabriela Bună ziua, avem o sentința definitiva cu recunoașterea dreptului de proprietate într-o curte comuna. Menționez ca noi avem locuință în fundul curții. ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute in cota indiviza ferarunita ferarunita am cumparat un teren in 2008 dintr-o fasie de teren de aproximativ11300 terenul a fost impartit in 20 loturi de cate 500 m patrati 10 si 10 loturi despartite ... (vezi toată discuția)