avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... copilul meu nu mai vrea numele tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

copilul meu nu mai vrea numele tatalui

dupa divort am revenit la numele de fata,insa ma confrunt cu o problema.Fostul meu sot desi a fost obligat la plata pensiei ,nu are de unde plati ca a ramas fara servici iar acum a plecat in Italia si de fetita nu s-a interesat niciodata dar nici nu a cerut drept de vizita si in hotarare nu se specifica nimic cu privire la acest aspect .Problema este alta.Fetita mea in varsta de 8 ani 9 in iulie,nu mai vrea sa poarte numele tatalui,cand este intrebata cum o cheama spune doar prenumele,smi cere meru sa o trec pe numele meu nu mai vrea numele tatalui iar eu nu stiu cum sa procedez.Faptul ca el a renuntat la copil si nu se mai intereseaza de ea nici in hotarare nu se specifica nimic referitor la ei doi si faptul ca nu mai plateste pensie alimentara ma poate ajuta sa schimb numele copilului? Exist o lege referitoare la acest aspect/
Cel mai recent răspuns: DanDaniel , utilizator 17:24, 15 Martie 2010
Banuiesc ca dorinta fetei de a-si schimba numele(renuntand la cel pe care il poarta deja, adica al tatalui) se datoreaza mai mult din dorinta sa de a fi ca d-voastra.
Mai corect va copiaza.
Avand insa in vedere faptul ca are doar 8 anisori, schimbarea numelui se poate face numai prin adoptie de catre altcineva, dar cu respectarea legislatiei in vigoare.
In alt mod abia la 18 ani poate ea insasi sa-si schimbe numele.
Dl.Gabescu are dreptate! Insa dvs puteti face plangere penala impotriva fostului sot pentru neplata pensiei alimentare(abandon de familie)B-)
Daca tatal minorei nu are serviciu, chiar daca ii faceti plangere penala, nu se va putea proba reaua-credinta, deci o faceti degeaba.
Iar in ceea ce priveste numele de familie si alta decizie de genul acesta, probabil va dati seama ca la 8 ani o persoana nu are discernamant, si in nici un caz cel necesar pt a fi credibila o astfel de solicitare.
Discutati cu minora, apelati la un psiholog si rezolvati problemele.
copilul poate cere schimbarea numelui cand devine majora, pentru motive serioase.
faptul ca parintele nu plateste pensia de intretinere , se face plangere penala.
Doamna,

Da, este perfect adevarat ca un copil de 8-9 ani nu are discernamant insa daca dvs. doriti sa schimbati numele de familie al minorului o puteti face cu conditia ca si fostul dvs. sot sa fie de accord. Va citez un paragraf (potrivit cazului dvs.) din regulile procedurii de schimbare a numelui (de familie) pe cale administrativa:

(3) Sunt de asemenea considerate justificate si cererile de schimbare a numelui in urmatoarele cazuri:

f) cand parintii au divortat, iar copiii incredintati spre crestere si educare unuia dintre parinti, care a revenit la numele de familie avut anterior casatoriei, solicita sa poarte numele de familie al acestuia;


Aveti nevoie si de acordul fostului sot. Citez din acelasi document:

Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de catre tutore. Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui, va hotari autoritatea tutelara.Cand cererea este facuta de unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica. Acordul nu este necesar in cazul in care celalalt parinte este pus sub interdictie ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din drepturile parintesti.

In concluzie, ca minorul stie sau nu ce vrea asta poate va ajuta si un psiholog sa intelegeti... dar din punct de vedere al procedurii de schimbare a numelui pe cale administrativa e un lucru posibil in conditiile prezentate: justificarea cererii si acordul celuilalt parinte. Asa cum uneori mama la divort cere sa pastreze numele din casatorie pentru a purta acelasi nu cu copii sai, nu vad de ce nu e posibil si invers chiar daca solicitarea vine de la un copil. Ce trebuie explicat e ca tatal ramane acelasi si numele lui va continua sa apara pe certificat dar, probabil, copilul simte nevoia unei apartenente de nume cu dvs. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nume copil Thatha Thatha Bună ziua. Am o fetita de 2luni, recunoscuta de tatăl ei, ce ii poarta numele de familie. Având în vedere faptul ca eu și tatăl ei suntem divorțați, ea ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui in certificatul copilului dupa casatorie daniela2017 daniela2017 Buna seara!Acum 9ani am nascut o fetita in Italia,din pacate la momentul nasterii tatal copilului era plecat in deplasare iar copilul a luat numele meu de ... (vezi toată discuția)
Parintii mei au divortat, pot lua si eu numele mamei? dede23 dede23 parintii mei au divortat, iar mama si-a reluat numele dinaintea casatoriei, vreau sa stiu daca si eu pot lua numele ei. unde trebuie sa merg pentru a-mi ... (vezi toată discuția)