avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1234 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice act aditional contract
Discuție deschisă în Achiziţii publice

act aditional contract

Am un contract de inchirie care prevede urmatoarele;"prezentul contractse incheie pe o perioada de 8 luni, incepand de la data intararii in vigoare, cu posibilitatea prelungirii prin act aditional.
Ctr. intra in vigoare la data de 01.05.2009.
in aceste conditii la aceasta data- martie 2010 se mai poate incheia un act aditional la acest contarct?(temeiul legal pt. care se poate sau nu.)
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 17:32, 16 Martie 2010
daca partile doresc prelungirea contractului, da. prelungirea poate fi facuta in termenii contractuali sau in alti termeni, in limitele legale.
Buna ziua !
Avand in vedere clauza de prelungire din contractul initial, consider ca se poate.
Cu stima !
Trebuie vazute si celelalte clauze ale contractului: daca se notifica dorinta de a prelungi contractul, cu cat timp inainte, etc.
In principiu, daca ambele parti sunt de acord, se poate incheia un act aditional prin care se prelungeste durata contractului.
In cazul in care nu se prevede in contract modalitatea de prelungire a contractului, se fac aplicabile prevederile art. 1410 si urm. Cod civil.
Mai precis, daca locatorul nu va someaza sa parasiti spatiul, inchirierea se considera prelungita pentru aceeasi perioada pentru care a fost initial facuta (art. 1452 Cod civil), adica inca 8 luni.
Bineinteles ca se poate, cu acordul partilor. Temeiul legal al unui contract il reprezinta art.942 C.civ. si are la baza acordul de vointa al partilor contractante.
Mai mult, in urma acestui acord, contractul devine "legea partilor (obligatoriu pentru parti)".
Referitor la regulile specifice inchirierii, vedeti si art.1436, 1437 si 1452 C.civ. Insa principiile de baza ale incheierii contractelor (libertatea si acordul de vointa, in limitele legale, bineinteles), sunt perfect valabile si pentru contractul de inchiriere, ca pentru orice alta conventie.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Inca o rugaminte, daca chiriasul este o institutie publica, exista vreo alta restrictie, impusa de alte legi specifice?
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Prelungire contract inchiriere prin relocatiune tacita mariadan7 mariadan7 Bunicul a fost proprietarul unui spatiu comercial pe care l-a inchiriat pe trei ani, incepand cu 1954. A semnat un contract de inchiriere cu o Cooperativa de ... (vezi toată discuția)
Conditii pentru prelungirea unui contract inchiriere prin relocatiune tacita mariadan7 mariadan7 In 1954 s-a semnat un contract de inchiriere cu o Cooperativa de Consum si un proces verbal cu sectia financiara. La expirarea termenului din contract, ... (vezi toată discuția)
"prelungire tacita" contract de inchiriere adrian_m adrian_m Buna ziua, Sunt proprietarul unui apartament pe care l-am inchiriat unei societati comerciale pentru utilizare ca apartament de serviciu. Si eu, si ... (vezi toată discuția)