avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la proprietate

Buna ziua,

Situatia mea este una trista si sper ca voi putea fi mai linistit in urma unui raspuns din partea dumneavoastra.
Tata a decedat in urma cu 1 luna de zile si a lasat in urma lui un fiu (eu) si pe sotia lui cu care era casatorit de 7 ani (ea nu este mama mea biologica). Ca si avere se afla in discutie o jumatate de apartament care era pe numele lui (a doua jumatate este pe numele meu, deci nu se ia in considerare) si un autoturism care la fel este pe numele lui. Din pacate sotia lui a parasit domiciliul si a incuiat o camera din acest apartament si a luat si masina fara nici un fel de drept de apel. Nu o pot contacta sub nici o forma, a luat cu ea si certificat de deces si tot, eu am doar actele casei si pasaportul tatalui meu. Ce pot face in aceasta situatie, pentru a ma asigura ca nu vinde masina, si cum pot rezolva situatia cu camera inchisa sub cheie. Pot reclama la politie, disparitia autoturismului, sau incalcarea dreptului la propietate?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 17:40, 16 Martie 2010
Masina pe numele cui este ??
Ca sotie supravietuitoare are dreptul la o patrime din averea sotului defunct (Legea 319/1944).
Prin deschiderea succesiunii puteti face si partajul (iesirea din indiviziune) cu acordarea unei sulte catre ea, avand in vedere ca dvs detineti cea mai mare parte a imobilului.
Va multumesc frumos pentru raspuns,
Masina este pe numele tatalui meu. Nu am mentionat ca apartamentul a fost cumparat cu mult inainte de casatoria lor, nu stiu daca are relevanta. Succesiunea o deschid insa pana atunci cum pot rezva problema masinii si a usilor incuiate?
Cu multumiri
Ultima modificare: Marți, 16 Martie 2010
krl, utilizator
buna ziua.
meregti intai si scoateti un duplicat al certificatului de deces.
ulterior, mergeti laun BNP si dati o declaratie de acceptare expresa a succesiunii.
usa incuiata din apartament o descuiati pur si simplu.
sunteti coproprietar!
cu privire la dezbaterea succesiunii ori pe cale notariala, ori pe cale de instanta daca nu va intelegeti.
~ Conținut șters la cerere ~
ioana_cristea a scris:

usa incuiata din apartament o descuiati pur si simplu.
sunteti coproprietar!

Buna ziua,

Va multumesc pentru raspunsuri, problema este ca nu am respectiva cheie...altfel spus sunt nevoit sa sparg butucul si vreau sa stiu ce implicatii juridice decurg din aceasta actiune.
In legatura cu masina ma poate sfatui cineva ce trebuie facut?
@ jurist Clement
Multumesc pentru urare.

Alte discuții în legătură

Reparatie apartament incuiat derderian derderian intr-un bloc a decedat o persoana, a fost inmormantata, apartamentul a ramas incuiat. din pacate acolo s-a spart o teava si a trebuit oprita apa rece la toata ... (vezi toată discuția)
Mostenire Anacrsitina Anacrsitina daca intr-o familie de 3 persoane ,tata,mama,fiu, casa si masina apartin pe din 2 sotilor,de ce dupa moartea unuia dintre ei,supravietuitorul are 1/4 din masa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog mult sa ma ajutati ! nu stiu ce inseamna , ... otilia64 otilia64 Buna ziua, va rog mult sa ma ajutati ! Nu stiu ce inseamna , dar cineva ma acuza ca antamez o lucrare cu un lacatus. Nu stiu ce inseamna asta, ce fac gresit? (vezi toată discuția)