avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoasterea (in Romania) sentintei de divort ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoasterea (in Romania) sentintei de divort pronuntata in Austria

Salutare tuturor!

Am o mica-mare problema: pe scurt, ca timpu-i pretios
Casatorita in Ro cu cetatean roman si divortata in Austria. Ambii suntem CRDS. Divortul TREBUIE recunoscut si in Romania. A mai trecut cineva prin procedurile astea?
Ar fi mai rapid( si mai ieftin) sa fac recunoasterea in Ro? Sau aici, prin consulatul roman?
Ce implica acest proces?

Am sunat la consulat si recomandarea a fost : Luati actele si veniti aici sa vedem ce e de facut. N-am ajuns inca.

Va multumesc anticipat ptr orice informatie,

P.S. Se schimba ceva prin aderarea Romania la UE??
Cel mai recent răspuns: ContSters478 , utilizator 23:40, 16 Decembrie 2007
Nota: CRDS--Cetatean roman cu domicilul in strainatate
Hotararea trebuie recunoscuta de catre o instanta judecatoreasca , in a carei raza teritoriala se afla serviciul de stare civila unde ai incheiat casatoria. daca ai rabdare cateva zile iti spun exact ce sa faci. Totusi mi se pare tare ciudata situatia. Divortul dupa parerea mea trebuia sa fie in Romania, nu in Austria, pentru ca nu v-ati casatorit acolo.
Teoretic divortul ar trebui sa aiba loc in tara in care va aveti domiciliul.:)
Pentru ca hot de divort sa produca efecte in Rom trebuie recunoscuta de statul roman, respectiv de o instanta judecatoreasca romana ce va pronunta o asa-numita hotarere de expedient.
Hotararea de expedient este cea prin care se ia act de o tranzactie asa ca nu este aplicabila in speta de fata.
Actiunea necesara este una de exequatur adica de recunoastere a hotararilor judecatoresti straine. Pentru ca este vorba de o hotarare in legatura cu starea civila a persoanelor, recunoasterea este de drept nu nu trebuiesc administrate probe suplimentare sau invocate conventii internationale ca in alte situatii de recunoastere. Ai nevoie de hotararea straina legalizata, apostilata si purtand mentiunea ca a ramas definitiva. Si, bineinteles, tradusa. Actiunea se introduce la tribunalul din judetul unde se afla localitatea in care s-a incheiat casatoria. Taxa de timbru nu o stiu acum dar te interesezi. Daca ti-o spun si pe aia datorezi onorariu pt consultatie :)) (glumesc)

Alte discuții în legătură

Recunoaºterea unei sentinþe de divorþ prin procedura exequatur InaV InaV Buna ! Poate o persoana care nu este cetatean roman (inca) sa solicite recunoasterea unei sentinte de divort in Romania prin procedura de exequatur? (vezi toată discuția)
Divort anglia blackpool blackpool Buna ziua. Sunt casatorita cu un cetatean britanic, casatoria a fost efectuata la Cluj. Divortul nostru se va pronunta pe data de 8 mai. Cand ne-am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! căsătorie încheiată in romania, divorț in canada. ... AvramescuL AvramescuL Buna ziua! Căsătorie încheiată in Romania, divorț in Canada. Amândoi cetățeni români și canadieni. Fără nume schimbate după căsătorie, totul ... (vezi toată discuția)