avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Cum facturez
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Cum facturez

O firma de transport din Romania face un transport de marfa catre Serbia o firma din serbia? cu tva sau fara?
Firma din romania face catre serbia un transport de marfa dar la comanda unei case de expeditie din Romania.Cu tva sau fara?
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 18:23, 17 Martie 2010
chiar daca nu ati venit cu detaliile pe care vi le-am cerut, am sa incerc sa va ajut, cu urmatoarele aspecte legale.

pct 13, alin 8 din normele de aplicare ale art 133 cod fiscal
Serviciile prevăzute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliţi în România către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliţi în afara Comunităţii, sau, după caz, sunt prestate de prestatori stabiliţi în afara Comunităţii către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliţi pe teritoriul României, urmează aceleaşi reguli ca şi serviciile intracomunitare în ceea ce priveşte determinarea locului prestării şi celelalte obligaţii impuse de prezentul titlu.

conform art 143, alin 1, lit. c) cod fiscal, sunt scutite de taxa:
prestările de servicii, inclusiv transportul şi serviciile accesorii transportului, altele decât cele prevăzute la art. 141, legate direct de exportul de bunuri sau de bunurile plasate în regimurile ori situaţiile prevăzute la art. 144 alin. (1) lit. a)

art. 4, alin 2 din OMFP 2222/2006
Scutirea de taxă prevăzută la art. 143 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, pentru serviciile de transport de bunuri legate direct de exportul de bunuri, se justifică de prestator în măsura în care locul prestării serviciilor este considerat a fi în România, în conformitate cu prevederile art. 133 din Codul fiscal, şi dacă aceasta ar fi fost persoana obligată la plata taxei conform art. 150 alin. (1) din Codul fiscal, în cazul în care nu se aplica o scutire de taxă. Documentele pe baza cărora se justifică scutirea de taxă sunt:
a) factura, care trebuie să conţină informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, sau, după caz, pentru persoanele care prestează efectiv serviciul de transport, documentul specific de transport, dacă acesta conţine cel puţin informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
b) contractul încheiat cu beneficiarul;
c) documentele specifice de transport prevăzute la alin. (4), în funcţie de tipul transportului, sau, după caz, copii de pe aceste documente;
d) documente din care să rezulte că bunurile transportate au fost exportate.

comunicati contabilului dvs. aceste prevederi legale si in functie de speta dvs., cu siguranta va sti cum sa procedeze la facturare.

mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transport marfa intracomunitar Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O soc.romana A transporta tot pt o soc.romana B marfa in Serbia. Soc.A emite factura de transport catre soc.B cu sau fara TVA? (vezi toată discuția)
Transport nonue cimpazu cimpazu buna ziua, eu soc. romaneasca prestez servicii de transport pt o SC rom. pe ruta romania-serbia. facturez cu tva? multumesc mult! (vezi toată discuția)
Scutire tva crinarug crinarug Firma X din Romania (CAEN 5229) are un contract incheiat cu o firma din China, in calitate de casa de expeditie, pentru care primeste facurile de transport ... (vezi toată discuția)