avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cadru legal delegare??
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cadru legal delegare??

Pentru a ne face sa ne dam demisia angajatorul ne-a delegat (15 angajati) pentru 60 zile la sediul din Bucuresti.
Din catre am cautat cadrul legal pentru delegare este vag. Mult mai multe specificatii sunt prevazute la detasare.
Noi am primit decizii nominale de delegare, dar fara a primi si banii necesari pentru transport sau diurna. Am vazut ca la detasare este prevazut explicit ca angajatul are dreptul la avans spre decontare pentru cheltuielile pe o perioada de cel mult 30 zile.
De asemenea, tot la detasare este prevazut ca pentru o perioada mai mare de 30 zile diurna se transforma in indemnizatie zilnica egala cu salriul zilnic.
Aceste prevederi se aplica si la delegare?
Si ma refer in cadru strict legal (nu la intelegere cu angajatorul), deoarece ne asteptam sa avem probleme in justitie cu angajatorul.
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 20:16, 17 Martie 2010
1. Daca in CCM la nivel de unitate sau de ramura nu aveti clauze mai favorabile atunci se aplica prevederile Codului muncii:
Art. 42. - (1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.
Art. 43. - Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Art. 44. - (1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

2. Nu confundati delegarea cu detasarea. Delegarea se face prin schimbarea temporara a locului de munca, la acelasi angajator. Detasarea este schimbarea temporara a locului de munca la alt angajator.
De regule conditiile si drepturile care le are un salariat delegat sunt stabilite prin CCM sai CIM avand ca baza de plecare Hotararea 1860/2006.
Daca firma nu va asigura transportul, cazarea si masa atunci, la plecare trebuie sa primiti obligatoriu o suma spre decontare care sa acopere aceste necesitati.
Tocmai asta este problema, ne-au inmanat o decizie de delegare pe 60 zile, cand am intrebat de bani ni s-a spus ca ne vor fi decontate cheltuielile.
Pana la urma ni s-a transmis sa trecem pe la contabilitate sa luam banii pentru transport. Dar pentru diurna? problema este ca din istoricul societatii, sunt probleme foarte mari cu decontarile.
Nu sunt obligati sa ne asigure aceste fonduri in avans?
Logic ca sunt, salariul dv. este pentru munca prestata nu pentru a acoperii cheltuielile unitatii. In aceste conditii de nesiguranta cred ca puteti refuza fara ca refuzul sa constituie motiv de sanctiune disciplinara (desi, dupa comportament, angajatorul asta urmareste).
LoredanaSTG a mai scris
Data post: Miercuri, 17 Martie 2010, 15:30
Subiect: Pot refuza cazarea oferita de angajator?
Pentru a ne face sa ne dam demisia angajatorul ne-a delegat (15 angajati) pentru 60 zile la sediul din Bucuresti.
Cazarea este asigurata la un camin, 8 paturi in camera, cu baia pe hol.
Pot sa refuz cazarea oferita de angajator si sa cer 30 Ron/zi (conform Art. 26 din HG 1860)

Data post: Miercuri, 17 Martie 2010, 18:14
Este vre-un cadru legal care ii permite sa refuz cazarea? Sau altul care ma obliga sa o accept?
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de deplasare in interiorul tarii rodicaonet rodicaonet Buna ziua. Am urmatoarea situatie si va rog frumos sa ma ajutati, daca este posibil. Societatea se ocupa de insotirea trenurilor ce transporta ... (vezi toată discuția)
Acordare diurna adinaadina adinaadina Puteti sa-mi spuneti, va rog, da ca se acorda diurna in cazul unei delegatii in cazul in care ai cazarea si masa asigurata? transportul sa facut cu ... (vezi toată discuția)
Diurna angajatilor din privat cristina_mar cristina_mar Buna ziua, am si eu o intrebare, poate ma poate lamuri cineva, intrucat eu singura nu am fost in stare: lucrez la o firma (sediul: Bucuresti,Universitate) ... (vezi toată discuția)