avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiunea de 30 de ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiunea de 30 de ani

Tatal meu a cumparat cu chitanta de mana in 1974 un teren in suprafata de 70 mp de la unul dintre cei doi proprietari ai terenului in suprafata de 190 mp. S-a construit casa si a locuit acolo.Restul terenului a ramas nefolosit de proprietari iar dupa o perioada tata mi-a spus ca pot sa il folosesc si sa imi construiesc casa ca e liber. Mentionez ca un coproprietar a decedat iar sotia celuilalt este vecina cu tata. Ea nu s-a impotrivit, ba chiar imi zicea ca i-a venit decizia de impozit si sa merg eu sa platesc. Am platit impozitul eu dar pe numele proprietarilor. la randul meu si eu am construit o casa pe terenul acela fara autorizatie de constructie. Am tras gaze, apa, etc. Momentan in casa tatalui meu locuieste un frate de-al meu pe care l-am lasat sa isi extinda casa cu o incaper epe terenul ocupat de mine.Intrebarea mea este daca pot sa obtin dreptul de proprietate pe terenul respectiv, prin uzucapiune? Multumesc
Cel mai recent răspuns: rasvan20 , utilizator 12:09, 18 Martie 2010
daca l-ati stapinit confom dispozitiilor legale si a-ti indeplinit conditiile legale, raspunsul este, afirmativ.
In cazul in care ati stapanit acest teren in conditiile prevazute de lege (posesie in tot timpul prevazut de lege adica 30 de ani,posesia sa fi fost utila,adica neafectata de vreun viciu),atunci puteti uzucapa acest teren.
Buna seara.
Pentru confirmarea uzucapiunii de 30 de ani, de lunga durata cum i se mai spune, trebuie indeplinite 2 conditii :
-posesia sa fie utila,,adica sa nu fie afectata de vicii,precum discontinuitatea, precaritatea,violenta, clandestinitatea,echivocul.
-posesia sa fie exercitata neantrerupt timp de 30 de ani.

Sunt conditii cumulate, nu individuale.
Posesia poate fi de buna sau rea-credinta si nu este obligatoriu sa prezentati un titlu just.
Daca posedati din 1974, 30 de ani s-au implinit in 2004,deci va incadrati cu cei 30 de ani.
Consultati un notar .
Cu stima.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Martie 2010
Marius Bote, Practician in insolventa
DA – se face actiune in constatarea dobandirii dreptului de proprietate intemeiata pe art.1837 si urmatoarele si 1890 si urmatoarele, Cod civil si se cere sa se pronunte o hotarare care sa tina loc de titlu - hotarare care sa constate ca reclamantul a posedat neintrerupt, netulburat de nimeni timp de 30 de ani imobilul.
Intanta competenta este judecatoria in a carei raza se afla imobilul.
Se plateste taxa de timbru la valoarea imobilului, eventual o taxa provizorie care va fi corectata dupa expertiza.

DAR, NU ATI MENTIONAT LOCATIA IMOBILULUI (teren cu sau fara constructii)
In Ardeal, circulatia imobilelor se face in regim de carte funciara

Uzucapiunea de 30 de ani este prevazuta de Codul civil si prin intrarea in vigoare a legii 7/1996 abrogandu-se Decretul 115/1938 nu mai avem uzucapiune tabulara si extratabulara.
In regim de carte funciara cu privire la uzucapiunea extratabulara (nu exista titlu) uzucapiunea se poate invoca daca au trecut 20 d ani de la moartea proprietarului tabular (inscris in cartea funciara)

Codul civil reglementeaza: uzucapiunea de 30 de ani (denumita si uzucapiunea de lunga durata) si uzucapiunea de 10 pana la 20 de ani (denumita si uzucapiunea de scurta durata)
Articolul 1890 din Codul civil prevede dobandirea dreptului de proprietate asupra unui imobil prin simpla exercitare a unei posesii utile timp de 30 de ani, fara ca persoana care poseda sa fie tinuta a dispune de un titlu si fara sa i se poata opune reaua credinta.
Astfel, pentru a uzucapa este suficient sa se exercite o posesie utila, timp de 30 de ani, fie ea chiar si de rea credinta si fara vreun just titlu.
Pentru dobandirea dreptului de proprietate imobiliara prin uzucapiunea de 30 de ani, astfel cum este reglementata in art. 1890 din Codul civil, trebuie indeplinite cumulativ doua conditii: posesia propriu-zisa sa fie utila, adica neviciata si sa fie exercitata neintrerupt timp de 30 de ani, indiferent daca posesorul este de buna-credinta sau de rea-credinta.
Terenul este in Bucuresti. Pe suprafata de 70 mp tata are chitanta de vanzare-cumparare din 1974 in care spune ce se vinde supratata de teren fara a se specifica in ce zona, strada, etc .Iar pe suprafata de 120 mp care figureaza la administratia financiara ca fiind proprietatea lui M.N, mi-am construit eu casa fara autorizatie. Am uitat sa adaug ca tata este inca in viata. Actiunea pe uzucapiune pot sa o fac eu ? Sau tata?Tata s-a mutata la tara acuma iar in casa lui locuieste un frate de-al meu. Subliniez ca sotia lui MN proprietara terenului ocupat de mine este vecina cu tata.Chitantele de plata a impozitului sunt p enumele ei desi eu am platit impozitul din banii mei.

Alte discuții în legătură

Plata impozitului pentru teren detinut fara acte de proprietate obrijanu obrijanu Buna seara! Detin din 1970 suprafata de teren de 1200 mp., act de proprietate am doar pentru 1000 mp, pentru care am platit mpozit, Pentru diferenta de 200 mp ... (vezi toată discuția)
Achizitie teren din jurul casei - uzucapiune posibila? catalinn008 catalinn008 buna ziua, am nevoie de un sfat. bunicii sotiei locuiesc intr-o casa de peste 20 de ani. In jurul anilor 2000 au cumparat casa de la primarie, insa nu si ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune henriettebondar henriettebondar As avea cateva intrebari in legatura cu [b]uzucapiunea extratabulara[/b],avand in vedere ,,perioada de tranzitie,, de la Codul Civil din 1864 la Noul Codul ... (vezi toată discuția)