Nici nu stiu de unde sa incep dar incerc sa incerc cu inceputul.
Am 26 de ani si cativa ani de experienta in IT, mai exact telecomunicatii and co.
Sunt angajat cu norma intreaga la o societate cu domeniul de activitate Telecomunicatii de aproximativ 3 ani de zile ca Network Engineer (cod cor 213902)
Sunt in situatia in care am primit o oferta de colaborare cu o a doua firma, pe o perioada nedeterminata, insa nu vreau sa renunt la jobul actual. Am discutat cu ambele parti si sunt de acord sa prestez servicii pentru ambele firme, avand un program destul de flexibil. Ambele parti mi-au sugerat sa raman angajat cu norma intreaga pe o societate iar pe cealalta cu PFA, insa nu stiu ce inseamna si ce presupune acest PFA, pentru mine este inca un domeniu necunoscut.
Am mai citit pe undeva ca trebuie sa fi atent ce cod de activitate alegi si asa mai departe, norme de venit (care nu stiu ce inseamna) si asa mai departe.
da cel mai avantajat va fi cel care va face contract cu dvs. de colaboarea si nu de munca, ca pfa puteti lucra individual cand doriti inclusiv sambata si duminica nu mai sunteti limitat la numarul de ore, zile libere...este o cerinta de maxima independenta profesionala ca si in uniune.Sanatate!
in plus nu va mai primi amenzi de la ITM, si protectia muncii si psi.
Multumesc de raspuns, insa pe mine nu ma intereseaza care societate are avantaj, pe mine ma intereseaza din punctul meu de vedere ce avantaje sau dejavantaje am eu si daca se poate sa fiu angajat cu norma intreaga si in acelasi timp si PFA, iar daca se poate detaliia putin acest subiect.
E posibil sa fiti si angajat cu norma intreaga si PFA in acelasi timp.
Avantajele pe care le aveti in urma infiintarii unui pfa sunt clare. puteti colabora cu oricate firme doriti si presta servicii contra cost.
Dar totodata ca pfa aveti si obligatia de a va plati personal impozitele si darile catre stat: impozit pe venit si sanatate. contributia catre asigurarile sociale nu e obligatorie din moment ce deja o platiti, fiind si angajat cu norma intreaga.
In cazul dumneavoastra, puteti sa va faceti pfa pe norma de venit, si astfel scapati de obligatia de a mai tine contabilitatea.
Va multumesc pentru mesaj. Eu nu tin neaparat sa fac PFA, doar asa mi s-a sugerat. Ideea este daca pot proceda si altfel in afara de PFA astfel incat avantajul sa fie de partea mea. Contract de colaborare fara PFA sau ceva de genul acesta. Sau este nevoie de PFA (II, PFI, sau altele) pentru a colabora cu aceste doua societati?
Eu incerc sa caut o solutie cat mai favorabila pentru mine chiar daca aceasta este alta decat PFA.
Unica solutie este persoana fizica autorizata.
Munca independenta poate fi prestata de catre:
- persoane fizice autorizate, in temeiul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 328 din 25 aprilie 2008;
- liber-profesionisti, care isi desfasoara activitatea in temeiul unor legi speciale de reglementare a profesiei.
Asigurari sociale
richy
Buna ziua,
Am cautat pe forum dar nu am gasit un raspuns clar.
Vreau sa imi infiintez un PFA pe sistem real.
Mentionez ca sunt angajat cu norma de 4 ore ... (vezi toată discuția)