In caz de constatare a intervenirii prescriptiei, nu se mai intra in fondu cauzei... Daca a inceput procesul, deci daca s-a ajuns in instanta, si intervine prescriptia procesul inceteaza. . Poate continua numai la cerera inculpatului, pt a-si dovedi nevinovatia. (art. 10 lit. g cod pr. pen, art. 13 cod pr. pen) .
Pai ideea este ca, daca s-a ajuns in instanta , s-a ajuns pe baza rechizitoriului, deci in cazul in care procesul penal si-ar fi urmat cursul, vinovatia ar urma a fi stabilita... insa, conform art. 5 indice 2 din c. pr. pen, nu inainte de pronuntarea unei hotarari penale definitive. Cum insa , avand un caz de prescriptie, soarta procesului este pecetluita, astfel incat, si daca ar exista vinovatie, ea nu mai poate fi constatata. Iar fapta este clar ca exista din moment ce avem un invinuit .. In orice stadiu procesual s-ar constata prescriptia, procesul penal va inceta , cu posibilitatea invinuitului , inculpatului de a-si dovedi nevinovatia, cerand continuarea procesului .
Cu alte cuvinte,fiind un fapt juridic extinctiv, raportul juridic porocesual penal se stinge atunci cand se constata intervenirea prescriptiei rapsunderii penale. B-)