avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale recuperare TVA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

recuperare TVA

Buna ziua. Va rog frumos daca se poate sa ma sfatuiti si pe mine asupra urmatoarei probleme.
Am o societate, din 1992, cu activitate, acte la zi, fara datorii la stat sau alte probleme. Suma de TVA de recuperat ar fi de 23.000 de euro. As dori sa depun cerere pentru recuperare pentru ca ma gandesc ca astfel as plati singura datorie pe care am acumulat-o la un furnizor de marfa si tinand cont ca nu am avut profit pe ultimile 6 luni nici imprumut de la banca nu pot sa iau.Vroiam sa stiu cat de dificila este procedura si daca am nevoie de un expert contabil.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ioan.p , utilizator 08:54, 22 Octombrie 2010

Nu ai nevoie de un expert contabil. Daca esti platitor de TVA lunar o sa depui decontul de TVA cu DA adica ceri TVA-ul si faci o mica cerere in care specifici din ce perioada provine acel TVA, o depui la adiministratia financiara si. In decurs de ceva vreme o sa ai un control de fond prin care inspectorii o sa-ti verifice firma de la ultimul control si pana in prezent. Daca nu sunt probleme o sa primesti TVA-ul, dar cu singuranta o sa-ti gaseasca ei "bube" astfel incat sa nu primesti toata suma inapoi. Suma negativa fiind peste 50000 lei deci destul de mare controlul de fond o sa fie mai de sus.
Totusi te sfatuiesc sa ceri TVA ul pentru ca lor li se pare suspect daca un agent economic nu-si cere TVA ul. Si in plus odata ce ai avut un cotntrol de fond la zi poti dormi si mai linistit ca esti in regula.
Nu e mare lucru si nu ai nevoie de un expert contabil, ci doar ce ti-am amintit mai sus. Succes pentru primirea sumei.
multumesc pentru raspuns. Din punct de vedere al controlului nu imi este frica deoarece stiu de aproape 5 ani de zile sa ma bat in instante cu tot felul de foruri .Doar ca am crezut ca procedura este foarte stufoasa. Daca este asa cum imi spuneti o sa demarez procedurile si o sa asteptam si "CONTROLUL".
multumesc inca o data.
Daca nu ar fi o suma asa mare, nici macar nu ai avea control de fond. Cand pui decontul cu DA, adica ceri TVA-ul dansii se uita la data ultimului control, se uita la suma care se cere si in functie de criteriile astea vin. Desigur dansii sunt destul de ocupati, asa ca s-ar putea sa dureze chiar si o luna pana vin, dar cu singuranta ca vin.
Procedura nu este foarte stufoasa in sine, insa CONTROLUL poate fi. Asta depinde foarte mult de inspectorii care vor veni sa va verifice si de ceea ce gasesc in actele dumneavoastra. Daca TVA-ul de recuperat e din niste tranzactii clare si fara dubii, si daca activitatea si istoricul firmei sunt fara probleme, atunci aveti mari sanse sa va aprobe TVA-ul spre rambursare.

Noi am avut experiente de ambele feluri:
- controale usoare, cum zice colegul teleptean, care au durat 2-3 zile si la care inspectorii au trecut cu vederea probleme minore, doar ca sa nu complice documentatia
- controale care au durat cate 1 luna, cu mici intreruperi, la care au intors pe toate fetele activitatea din ultimii 5 ani, si care s-a incheiat cu o multime de TVA dat jos si cu penalitatile si amenzile de rigoare

Si am avut si un control usor, pentru o firma la care s-au verificat 15 zile de activitate, care avea o singura factura de cumparare cu TVA, si la care controlul a durat 1 saptamana. :O Noroc ca s-a terminat cu bine.

In orice caz, daca stiti ca activitatea dumneavoastra e fara probleme, in special in ce priveste TVA-ul dedus, atunci nu aveti a va teme. Oricat va dura, trebuie sa iasa bine.
Ultima modificare: Marți, 23 Martie 2010
Imago Expert Consult SRL, Contabil
multumesc mult pentru sfaturi si incurajari. nu ma tem de controale, am avut garda aproape la fiecare 6 luni, am avut o contabila care a scris tot cu de-amanuntul, am actele deja pregatite. multumesc mult pentru sfaturi. de cand colaborez cu Dvs., ma simt mai bine si mai in siguranta. Nu stiu cum sa va multumesc.

Alte discuții în legătură

Recuperare tva ioan.p ioan.p Buna ziua, Am deschis un topic separat pentru aceasta chestiune deoarece postand pe un altul cu subiect asemanator nu am primit nici un raspuns. Am de ... (vezi toată discuția)
Control fiscal nelamuriri cristache paula cristache paula buna am primit acum ceva timp o scrisoare prin care sunt anuntat-a ca in perioada 22/07/2009 o sa fiu controlata de fisc si trbuie sa am toate ... (vezi toată discuția)
Tva elenagologan elenagologan nu m-am inregistrat ca platitor tva pt ca contabila nu a stiut ca s-a modificat plafonul a trecut un an si cateva luni am de platit tva 250 milioanne lei vechi ... (vezi toată discuția)