Tatal sotului meu a decedat acum aproape 1 an. Au ramas : soacra mea ,sotul meu si fratele lui. Am locuit o perioada in apartamentul socrilor si din cauza neintelegerilor ne-am mutat. Nu mai stim nimic , daca s-a facut succesiunea sau nu. Nu pastram nici un fel de legatura cu ei. Vrem sa stim cum trebuie sa procedam pentru ca sotul meu sa obtina partea lui de mostenire. Si alta intrebare este cat la suta din totalul mostenirii ii revine.
Mai mult ca sigur ca nu s-a dezbatut succesiunea inca , pt. ca trebuia sa fie chemat la notar pt acest lucru , mai ales ca este mostenitor rezervatar . Cuantumul l-a precizat @adutescu .
Imobilul e dobandit in perioada casatoriei cu soacra?
Daca da, jumatate ii ramane ei, ca bun comun din casnicie, cealalata jumatate se imparte ( 1/4 soacra si 3/4 copiii adica sotul dvs. si fratele lui).
Daca era bun propriu socrului, dinainte de casatorie sau mostenit, se imparte 1/4 soacra si 3/4 copiii.
Sa mearga sotul dvs. la un notar din circumscriptia domiciliului defunctului si sa accepte succesiunea. Notarul ii va cita si pe mama si fratele lui.
Dupa obtinerea certificatului de mostenitor se poate solicita partajul/iesirea din indiviziune, dar soacra dvs., avand o cota majoritara, va cere mai mult ca sigur sa ramana cu imobilul si sa plateasca fiilor ei sultele reprezentand contravaloarea cotelor lor.
Sau pot foarte bine sa ramana toti trei co-proprietari indivizi.
Succesiune
cristinicaz
socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)