avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Socrul meu, detinator al unui certificat de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Socrul meu, detinator al unui certificat de mostenitor ...

Buna ziua! Socrulmeu, detinator al unui certificat de mostenitor pentru casa si teren, a murit, lasand in urma o sotie si patru copii. Vor sa faca succesiunea si intrebarea mea este, daca soacra mea are dreptul la mostenire si daca nu, ce anume se poate face pentru a ramane in continuare in casa cu drepturi depline.
Buna ziua,

Soacra si cei patru copii trebuie sa dezbata mostenirea la notar si sa convina ca prin partaj casa sa ii revina soacrei.
In masa succesorala intra toata casa si terenul, intrucat au fost dobandite de socrul dvs. prin mostenire de la parintii sai.
De ce doriti sa ii revina toata casa soacrei ?
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2022
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Soacra sta acolo singura si deocamdata se poate intretine. Copiii vor sa-i ramana ei si sa faca ce vrea cu ea (adica s-o lase cui vrea). Din cate inteleg de la dvs. are dreptul si soacra la partaj (de la notar ni s-a spus ca nu are dreptul si ca ei nu pot renunta in favoarea ei, doar daca preia unul din copii tot si sa stea cu ea). Am pus intrebarea in ideea ca ar exista mai multe solutii. Se pare ca niciunul nu vrea sa-si asume raspunderea. Sotul meu ar vrea, dar nu-l pot lasa deoarece are dementa vasculara si oricum am probleme eu cu el.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna, sa dezbata mostenirea, fiecare va luati partea si soacra poate sta linistita in casa ca nu o deranjeaza nimeni, apoi, cand o muri, se dezbate succesiunea si dupa ea, asa ca nu va complecati.
copiii pot accepa mostenirea si sa doneze cota lor mamei, asa ar trebui facut daca ati vrea ca in final soacra sa fie si proprietara pe toata casa, desi nu are sens.
de renuntat in favoarea ei la mostenire nu se poate, cei care renunta, renunta, nu in favoarea cuiva si daca toti copiii renunta ar fi ca si cum socrul nu a avut copii si sotia ar trebui sa imparta averea cu alte rubedenii, poate frati ai socrului etc, daca sunt- nepoti etc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca soacra si socrul dvs. erau casatoriti, atunci are dreptul sa il mosteneasca pe defunct alaturi de cei patru copii.

V-am intrebat de ce se doreste sa ii ramana soacrei totul, pentru ca, de obicei atunci cand exista mai multi copii, exista si o intelegere intre mostenitori potrivit careia, casa parinteaca sa ii revina, dupa decesul parintilor, aceluia dintre copii care a avut grija de parinte/parinti .

Copii nu pot renunta in favoarea mamei lor, intrucat potrivit legii, nu exista renuntare in favoarea unui mostenitor .
Daca copii renunta atunci soacra nu mosteneste singura, ci alaturi de alte rude mai indepartate ale defunctului (frati,
surori, veri, etc.). Nu cred ca copii isi doresc asa ceva pentru mama lor.
Asa cum v-am spus, solutia cea mai simpla este sa faca partajul iar prin partaj casa sa ii revina soacrei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună dimineața, urmează să se facă succesiunea după socru, ... Zaram Zaram Bună dimineața, Urmează să se facă succesiunea după socru, soacra insistând să se treacă moștenirea pe ea, copiii renunțând în favoarea dânsei ... (vezi toată discuția)
Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune bflory bflory Socrul meu a murit in aprilie acest an. Soacra si cei doi copii in viata vor sa renunte la dreptul lor la casa in favoarea sotului. Spuneti-mi va rog cum ... (vezi toată discuția)