avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa de succesiune

Socrul meu a murit in aprilie acest an. Soacra si cei doi copii in viata vor sa renunte la dreptul lor la casa in favoarea sotului. Spuneti-mi va rog cum trebuie facut actul pentru a nu putea fi atacat peste ani:
- sa renunte si sotul in favoarea mamei apoi ea sa-i faca act de vanzare-cumparare sau
- sa renunte soacra si ramane el singurul mostenitor?
Multumesc, astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: antonia77 , utilizator 18:43, 30 Noiembrie 2013
Soacra sa renunte ca sotul dvs sa ramana singurul mostenitor al tatalui lui. Daca toti copiii ar renunta la mostenire , lucrurile se complica teribil, soacra va intra in concurs la mostenire cu alta clasa de mostenitori ai socrului - frati, parinti etc, acum tocmai copiii defunctului inlatura pe restul de la mostenire.
Soacra dvs ii va putea vinde sotului dvs cota ei ( asta ca sa aveti si dvs o cota in caz de divort).
Ultima modificare: Vineri, 29 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
In cazul in care soacra si cei doi frati renunta si sotul ramane singurul mostenitor si peste ani unul dintre ei se razgandeste au sanse de castig?
am inteles ca e vorba de decesul socrului iar mostenitori au ramas : soacra, sotul dumneavostra( fiu) si inca doi cumnati (fii ai defunctului)?

sa ma corectati daca nu am inteles bine. daca este asa, atunci soacra si cei doi frati ai sotului pot renunta linistiti la succesiune si sa ramana sotul dumneavoastra unic mostenitor.

renuntarea la succesiune facuta ramane bun facut. nu se poate reveni asupra ei decat in conditii exceptionale care in cazul de fata nu s-ar aplica atata timp cat unul din mostenitori accepta. foarte important, indiferent de cum se va finaliza succesiunea, este ca dreptul de optiune succesorala sa-l faca in maxim un an de la data decesului si dezbaterea procedurii succesorale in maxim doi ani de la data decesului (max doi ani este pentru a se evita taxele suplimentare care merg catre statul roman)
Ultima modificare: Vineri, 29 Noiembrie 2013
antonia77, utilizator
Fratii care renunta nu se pot razgandi odata ce au renuntat .De asemenea, daca renunta la mostenirea tatalui lor, inseamna ca renunta la tot ce a avut tatal lor. Zic asta in ideea ca peste ceva timp se mai descopera vreun bun ca a apartinut tatalui sau niste drepturi banesti sau ceva terenuri dupa bunici etc, etc.
.

nu. odată ce a renunțat, e bun renunțat. nu se mai poate răzgândi.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! socrul meu, detinator al unui certificat de mostenitor ... monica61 monica61 Buna ziua! Socrulmeu, detinator al unui certificat de mostenitor pentru casa si teren, a murit, lasand in urma o sotie si patru copii. Vor sa faca succesiunea ... (vezi toată discuția)
Succesiune nico77 nico77 In primul rand, vreau sa va multumesc pentru raspunsurile anterioare si iata ca revin cu o noua intrebare. Sunt casatorita de 6 ani si locuiesc in apartament ... (vezi toată discuția)
Bună dimineața, urmează să se facă succesiunea după socru, ... Zaram Zaram Bună dimineața, Urmează să se facă succesiunea după socru, soacra insistând să se treacă moștenirea pe ea, copiii renunțând în favoarea dânsei ... (vezi toată discuția)