avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cum sa fac ordine in contabilitatea acestui srl?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cum sa fac ordine in contabilitatea acestui srl?

Am preluat contabilitatea unei firme de transport marfa. A avut activitate, respectiv tva de plata, impozit pe profit, dar declaratiile 300 si 101 au fost depuse cu zero pentru ultimii 2 ani. Intrebarea mea este cum sa aduc la zi firma cu obligatiile restante, care apar in contabilitate, mai ales la declaratia 300 ma intereseaza. Le las asa cu zero, si la decontul urmator pun la randul cu tva de plata restant de pe perioada trecuta intreaga suma de tva ce apare in balanta, sau fac rectificative?
Si mai am o problema... Bilantul a fost depus... fara sa se faca declaratia 101 si sa se inregistreze impozitul pe profit aferent....deci nu e corect... si pe deasupra oblligatiile aferente salariilor au fost declarate la finante, dar nu au fost inregistrate in contabilitate.... Sa le inregistrez acum eu in contabilitate pe 2010, sau pe anii respectivi, si astfel sa refac bilantul????
Nu stiu cum pot fi unii contabili asa de nepasatori incat sa faca o vraiste din contabilitate...
Daca ma poate lamuri cineva....
Cel mai recent răspuns: iulia53 , utilizator 14:55, 26 Martie 2010
intr-o situatie ca cea descrisa , cred ca se impune refacerea contabilitatii
E foarte interesant subiectul deschis de dvs. Din pacate nu este singurul caz. :(
Daca ar fi sa le luam pe rand:

A) la TVA nu se fac declaratii rectificative; corectiile se fac pe randul de regularizari din decont, respectiv
rd 15 - regularizari taxa colectata
rd 28 - regularizari taxa dedusa

B) pe ani inchisi nu va mai puteti intoarce; taxele omise a se inregistra in conta le puteti inregistra in anul in curs, ptr a ajunge la sumele reale datorate
In conformitate cu OMF 3055/2009, care se aplica din 2010, la art.63, se spune:

"5)Corectarea erorilor semnificative aferente aexercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat
6)Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative
Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor."
Decizia este a dvs daca le inregistrati in rezultatul reportat sau pe contul de profit si pierdere din 2010.

C) Tot OMF 3055/2009 spune la acelasi articol 63:
"7) In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.
8) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acestor exercitii"

Va recomand studierea cu atentie a acestui art.63 din OMF 3055/2009, care va va raspunde cu siguranta la toate semnele de intrebare aferente inregistrarilor contabile, la care va trebui sa adaugati, bineinteles, rationamentul dvs asupra incadrarii erorilor.
Mai mentionez un aliniat din acest articol 63:
"2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor".

D) declaratia 101 o puteti depune inca. Sunteti in termen pana pe 25 aprilie, daca bineinteles s-a declarat in D100 pe 12.2009 impozitul pe profit datorat. Referitor la declaratiile 101 ale anilor anteriri depuse eronat, puteti reveni cu rectificative daca constatati diferente intre conta si ceea ce s-a depus.

Bafta, pentru ca aveti nevoie!:thumbup:
Cred ca cel mai intelept este sa solicitati control de fond si se ocupa ei de ''refacerea contabilitatii'' cum a spus d-na Magda, pe deasupra si gratis , cu exceptia sumelor rezultate de plata , a penalitatilor si a amenzilor pe care oricum le-ar aplica. Un alt aspect este constientizarea administratorului despre importanta contabilitatii si poate mai are sanse de a recupera o parte din suma , daca avea contract de prestari servicii cu persoana vinovata, de toate cele prestate.
Nu cred ca exista in Romania un organ de control care va aborda singur refacerea contabilitatii. Nu am auzit pana acum ca un inspector fiscal sa calculeze si sa faca inregistrari contabile. Tot pe contribuabil cade aceasta responsabilitate, respectiv pe contabilul pe care il are societatea la momentul respectiv, dar corect, contabilul va face aceasta munca gratis.
Toti stim ca la un control fiscal ti se dau capetele de tabel si tu trebuie sa le completezi cu date.
Munca bruta tot de catre contabil se face.
Trimiterea pe care am facut-o la OMF 3055/2009 a fost in ideea de a ajuta la clarificarea a ceea ce se poate face.
Recunosc ca un control de fond ar obliga in primul rand managementul societatii sa constientizeze in ce situatie se afla, dar in acelasi timp va face presiuni ulterioare catre contabil, amintindu-i mereu ca daca nu ar fi fost acel control poate scapau fara penalitati, fara amenzi, etc.
Daca administratorul societatii a stat linistit atata timp, mergand pe mana contabilului care ii prezenta cat de roza este situatia, ca nu are nimic de plata, ca este in paradis fiscal, fara sa isi puna nici o intrebare macar asa, la ceea ce a mai auzit de pe la altii, ca se plateste cutare impozit, ca a aparut noi taxe, etc, atunci dati-mi voie sa cred ca ceea ce am spus mai sus se poate intampla.
Probabil ca l-a mai recomandat pe acel contabil si la altii, spunand cat este de bun, ca te scapa de plati catre stat.
Din punctul meu de vedere alegerea este a @adrianei_ramona cum va proceda in continuare.:love2:
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri @cameliaj.
In legatura cu declatiile 300 mai am o nelamurire. Pana la urma cele depuse cu zero le las asa, si la urmatorul decont de tva care il depun trec sumele la regularizari taxa dedusa si colectata?

Alte discuții în legătură

Neplatitor tva emite facturi cu tva. DinuCristina DinuCristina Buna ziua Va rog respectuos sa ma ajutati in urmatoarea problema extrem de complicata . Ce trebuie facut pentru a indrepta greselile facute la o ... (vezi toată discuția)
Storno cheltuiala simoponea simoponea Buna ziua! AM o cheltuiala de 5000 ron din 2011 pe care trebuie sa o stornez in 2013. Contul de cheltuiala este 0 in 2013, o inreg pe 1174? Si modific 101? (vezi toată discuția)
Facturi pe 2009 inreg in 2010 cactusul cactusul Exercitiu financiar 2009 inchis. In luna feb 2010 am primit facturi de energie electrica, data facturii 30.12.2009 si plata facturii in feb 2010. Cum le ... (vezi toată discuția)