avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general avans spre decontare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

avans spre decontare

Am avut o societate ale carei partti sociale le-am cesionat altei persoane.In aceasta societate am fost asociata cu o alta persoana, care a fost si administrator.Functia de administrator a fost preluata de catre persoana care a cesionat partile sociale.Intrebarea mea este: in contul 542 era o suma destul de mare de acoperit, cine trebuie sa o acopere in aceasta situatie? :O Prin actul aditional persoana care a preluat societatea isi asuma si acest avans spre decontare? Pentru ca in acest act scrie ca fostii asociati nu mai au nici o pretentie asupra patrimoniului societatii si nici societatea nu mai are nici o pretentie de la ei.:stunned:
Cel mai recent răspuns: ionliliana , utilizator 21:39, 28 Martie 2010
De regula, avansurile se justifica in termen de 3-4 zile sau la incheierea deplasarii sau activitatii pentru care a fost acordat, pe baza unui decont de cheltuieli. Persoana care a preluat societatea nu poate sa justifice avansul, pentru ca nu a incasat nici un leutz, dispozitia de plata fiind intocmita pe numele "fostului". Cred ca ar trebui sa faci inregistrarea 461-542 si sa urmaresti restituirea banilor de la cel care a primit efectiv avansul.

In actul aditional scrie ca preia si activele si pasivele societatii. Fostii actionari aveau de ridicat dividende pe care nu le-au ridicat si la care au renuntat de buna voie, atunci de ce actualul proprietar, care va lua aceste dividende nu ar putea si sa acopere avansul spre decontare? In situatia prezentata de dumneavoastra inseamna ca si fostii proprietari isi pot ridica dividendele, nu?:((
In momentul semnarii actului de cesiune a partilor sociale, prin care actualii asociati au preluat si activ si pasiv, fostii asociati nu mai au nici datorii de platit, nici creante de incasat.
Multumesc pentru raspuns!=D>
midadu a scris:

In actul aditional scrie ca preia si activele si pasivele societatii. Fostii actionari aveau de ridicat dividende pe care nu le-au ridicat si la care au renuntat de buna voie, atunci de ce actualul proprietar, care va lua aceste dividende nu ar putea si sa acopere avansul spre decontare? In situatia prezentata de dumneavoastra inseamna ca si fostii proprietari isi pot ridica dividendele, nu?:((

Dividendele sunt un drept al asociatilor, ce decurg din participarea acestora la capitalul societatii, pe cand avansurile de trezorerie sunt active ale societatii, folosite in timpul faptelor de comert.
Evidentierea avansurilor de trezorerie nedecontate la data bilantului este reglementata de Ordinul nr. 2.374 din 12/12/2007 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.
Una dintre modificarile aduse de acest ordin este aceea conform careia, in contul de debitori diversi se evidentiaza si sumele reprezentand avansuri de trezorerie, nedecontate pana la data bilantului (461-542).Este greseala contabilului ca nu a facut acesta inregistrare. Dar chiar si asa, la o examinare a componentei soldului 542, la data cand a fost facuta cesiunea, se poate constata ca acesti bani apartin societatii si trebuie recuperati/platiti ( ca si soldul oricarui cont de debitori, creditori, furnizori sau clienti). Imi mentin in continuare parerea ca trebuie recuperati de la fostul actionar.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Soldul lui 542 o suma f mare din 2019 Serbanstefan21 Serbanstefan21 Buna ziua, Am preluat o firma si am vazut ca are in soldul lui 542 o suma f mare din 2019. Pot sa i fac decont de cheltuieli si sa-i sting soldul acum la ... (vezi toată discuția)
Bilant 2009 PUFACONT PUFACONT Va rog sa-mi spuneți și mie ce precizări avem pentru închiderea anului 2009 aferente bilanțului sumele din ct. 542 se mai duc în ct. 461? si ... (vezi toată discuția)
Inregistrarile contabile sold 461-dividende ionela11 ionela11 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema...am sold la ct 461 la 31.12...sunt avansuri ridicate de asociat si nedecontate. Poate sa ia dividende in ... (vezi toată discuția)