midadu a scris:
In actul aditional scrie ca preia si activele si pasivele societatii. Fostii actionari aveau de ridicat dividende pe care nu le-au ridicat si la care au renuntat de buna voie, atunci de ce actualul proprietar, care va lua aceste dividende nu ar putea si sa acopere avansul spre decontare? In situatia prezentata de dumneavoastra inseamna ca si fostii proprietari isi pot ridica dividendele, nu?:((
Dividendele sunt un drept al asociatilor, ce decurg din participarea acestora la capitalul societatii, pe cand avansurile de trezorerie sunt active ale societatii, folosite in timpul faptelor de comert.
Evidentierea avansurilor de trezorerie nedecontate la data bilantului este reglementata de Ordinul nr. 2.374 din 12/12/2007 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.
Una dintre modificarile aduse de acest ordin este aceea conform careia, in contul de debitori diversi se evidentiaza si sumele reprezentand avansuri de trezorerie, nedecontate pana la data bilantului (461-542).Este greseala contabilului ca nu a facut acesta inregistrare. Dar chiar si asa, la o examinare a componentei soldului 542, la data cand a fost facuta cesiunea, se poate constata ca acesti bani
apartin societatii si trebuie recuperati/platiti ( ca si soldul oricarui cont de debitori, creditori, furnizori sau clienti). Imi mentin in continuare parerea ca trebuie recuperati de la fostul actionar.