avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Valoare contract de vanzare cumparare teren scris de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Valoare contract de vanzare cumparare teren scris de mana

Buna ziua
Va rog sa-mi dati un sfat referitor la urmatoarea problema.
Bunicul meu teoretic a vandut un teren de aprox 1800 mp in anii 1990-1995 unei cunostinte. De ce spun teoretic? Fiindca au fost discutii dar nici bunica nici tatal meu nu stie sa se fi finalizat ceva. Cumparatorul zice cu bunicul meu i-a vandut respectivul teren acum 15-20 ani pentru suma de 200.000 lei vechi si a fost incheiat un contract de vanzare cumparare scris de mana pe care au semnat 3 martori. Din pacate nu am gasit nici o urma a acestui contract (poate s-a facut un singur exemplar) si cumparatorul nu vrea sa-mi arate, doreste ca tata sa faca succesiunea si sa se duca la notar ca sa incheie un contract autentic ca sa poata transcrie terenul. Bunica (83 ani) zice ca au fost discutii dar ea nu stie ca cumparatorul sa fi achitat suma respectiva si nu-si aminteste de nici un contract.
Daca exista cumva un contract facut de mana ce sanse avem daca cumparatorul ne ataca in instanta?

Fiind o cunostinta chiar ruda nu exclud posibilitatea ca bunicul sa fi semnat pe incredere si bani sa nu fi vazut niciodata ceeace este sigur (parte cu banii). Nu cred ca la un contract de mana au pus diferite clauze contractuale sau cumparatorul sa aiba o dovada a platii.
In cazul de mai sus ce sanse am la castigarea unui proces cu el?

Astept sfaturile dvs.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: vasile333 , utilizator 13:07, 19 August 2014
terenul cine il foloseste?el va poate da injudecata dar e un proces destul de complicat ,va sfatuiesc sa contactati un avocat
raspunsurile sunt diferite in functie d emai multe aspecte :
1. daca promitentul cumparator nu a stapanit in toata aceasta perioada terenul in cauza, nu mai poate obtine in instanta o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare .
cu alte cuvinte, se prexzuma ca terenul nu s-a vandut .
2. daca promitentul cumparator a stapanit in toata aceasta perioada terenul, at. va poate actiona in instanta si va castiga .
dar tb. sa probeze in instanta existenta acelei chitante de mana .
Din cate stiu este livada, in afara de buruieni si copaci nu este nimic pe el. Adica se afla pe teritoriul fostei livezi dar nu au fost ingrijiti copacii dupa retrocedarea din 1990. Nu stiu daca a taiat pomii fructiferi sau nu trebuie sa vad. S-ar putea sa fi folosit terenul fiindca mai are o bucata in folosinta cu titlu gratuit altundeva.

Prin ce se dovedeste utilizarea terenului?
Ultima modificare: Vineri, 26 Martie 2010
msanyix, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Daca cumparatorul sustine ca a cumparat acel teren de la bunicul dvs , atunci trebuie sa faca proba acestei tranzactii! Chiar daca nu indeplineste forma autentica ceruta de lege pentru tranzactiile care au ca obiect terenuri , acel contract scris de mana si semnat de catre parti si cei 3 martori poate fi suficient in instanta in eventualitatea unui proces!
Dvs nu aveti practic decat sa asteptati ca sa fiti actionati in judecata de catre cumparator!:D Abia atunci veti putea vedea despre ce contract este vorba! Apararea prin motivarea ca bunicul nu a primit banii nu poate sa tina in instanta , mai ales daca in contract se specifica faptul ca suma a fost platita la semnare!

Alte discuții în legătură

Valoare act scris de mana alexmar alexmar as dori sa stiu daca se considera ca autentic un act scris de mana, si semnat de martori, prin care un cetatean vinde unei alte persoane o parcela de teren. ... (vezi toată discuția)
Care sunt pasii de urmat in instanta pt un teren "vandut" in 2006 de bunicul care acum nu mai este? golden_eye753 golden_eye753 Buna ziua, In anul 2006 bunicul meu a incheiat un Contract de promisiune bilaterala de vanzare-cumparare a unei suprafete din terenul avut in proprietate, ... (vezi toată discuția)
Dobandire teren prin chitanta de mana Bargeo11! Bargeo11! Buna ziua,in 1990 bunicul meu a achizitionat un teren cu chitanta de mana facuta la primarie(dar fra nr de inreg) cu doi martori,intre timp sa eliberat titlu ... (vezi toată discuția)