avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care sunt pasii de urmat in instanta pt un teren ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care sunt pasii de urmat in instanta pt un teren "vandut" in 2006 de bunicul care acum nu mai este?

Buna ziua,
In anul 2006 bunicul meu a incheiat un Contract de promisiune bilaterala de vanzare-cumparare a unei suprafete din terenul avut in proprietate, urmand ca ulterior (nu se specifica o data anume in contract) sa se faca actele legale. In contract, bunicul imputerniceste pe o persoana sa duca la indeplinire toate formalitatile pentru incheierea autentica.
In anul 2008, bunicul meu a decedat, acest contract nu a fost dus la indeplinire, iar acum, in 2013, cel care a “incheiat” acest contract a dat in judecata mostenitorii pentru intrarea in legalitate a contractului.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Cf. contract, persoana imputernicita de bunicul meu sa faca demersurile necesare incheierii contractului in forma autentica, nu are inscrise datele corecte din buletin, adica din numarul CI si CNP lipsesc cate o cifra. Mai sunt si alte nereguli in contract, cum ar fi ca nu scrie data la care s-a incheiat, doar se aminteste la un moment dat, ca la data de….cumparatorul ii achita vanzatorului suma de x lei; nu scrie in cate exemplare a fost incheiat si nu este incheiat la un notar sau avocat.
2. De ce in cei 2 ani pana sa nu mai fie bunicul meu, nu s-au facut actele de incheiere a contractului si vin acum cu aceste pretentii. Mai este valabil acest contract dupa cca 7ani de la incheiere?
3. Aceeasi persoana care este imputernicita de bunicul meu (mandatarul), nu a semnat contractul. De ce?
O problema si mai importanta ar fi ca exista acte care atesta ca semnatura bunicului meu este FALSA, inclusiv acest contract din care noi avem o copie si are o semnatura, iar actele care au venit de la tribunal cu acelasi contract au alta/alte semnatura/I, pentru ca persoanele puse ca martori au semnat atunci intr-un loc iar acum se vede clar ca a fost refacut si resemnat, dar tot fara semnatura mandatarului.
As dori o parere de la un avocat specializat pe probleme funciare si chiar sa iau legatura cu dansul pentru mai multe lamuriri.
Partea cu falsul in acte nu as folosi-o acum, deoarece, persoana care a vrut sa cumpere terenul este primarul comunei, iar terenul este in arenda acum tot la el.

Multumesc pentru raspunsuri,
Maria V.
Cel mai recent răspuns: golden_eye753 , utilizator 15:43, 24 Martie 2014
In mod normal mandatul dat de bunicul dvs. a incetat la data decesului acestuia, astfel ca o vanzare perfectata dupa aceasta data este nula. De asemenea se pare ca procura este nula si pentru lipsa elemementeleor precizate de dvs. Luati legatura cu un avocat pentru ca un raspuns obiectiv poate fi formulat numai dupa studierea actelor. Din ceea ce relatati, contractul de vanzare-cumparare poate fi anulat in instanta.
Multumesc de raspuns.
Am luat legatura cu 2 avocati pana acum, dar unul mi-a spus ca sansele de castig sunt de 80-90%, deoarece contractual s-ar fi prescris, iar altul, ca acel contract are valabilitate si ca nu ma pot lega decat de falsul in acte, de aceea sper sa gasesc pe cineva aici specializat pe parte funciara - nu cunosc denumirea exacta.
Nu cunosc la ce s-a referit domnul avocat cand a specificat faptul ca s-a prescris contractul, insa din punctul meu de vedere ceea ce s-a prescris este dreptul promitentului cumparator de a cere in instanta incheierea contractului de v-c. Astfel, este adevarat ca aceasta actiune (in obligarea bunicului dvs./mandatarului de a incheia contractul de v-c ) s-a prescris in termen de 3 ani de la data incheieri antecontractului (in cazul dvs de la singura data mentionata in contract). Asta insa nu impiedica pe mandatar/ pe bunicul dvs. sa incheie contractul de buna voie cu depasirea acestui termen. Consider in acest sens ca o solutie viabila este aceea de a cere nulitatea antecontractului de vanzare-cumparare cu consecinta desfiintarii vanzarii pentru numeroasele vicii de forma si fond despre care faceti vorbire. In ceea ce priveste falsul, puteti folosi inscrierea in fals in cadrul procesului deschis la instanta civila, fara a fi necesara formularea unei plangeri penale cu toate consecintele care decurg din aceasta.
Dupa un an de proces, inca nu s-a terminat, dar intre timp s-a facut proba cu martori care s-au contrazis in declaratii; s-a cerut expertiza grafologica, raspunsul fiind ca semnatura ar fi a bunicului si i s-a dat castig de cauza reclamantului.

"Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Respinge excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune al reclamantului, invocată de pârâtă,ca neîntemeiată.Admite cererea reclamantului.Constată valabil intervenită vânzarea-cumpărarea. " - acesta este raspunsul.

Ma intreb, desi nu cred ca a semnat bunicul meu, cum i se poate da castig de cauza pe baza unui contract care nu are toate datele necesare unui contract.
Va intreb pe dvs. (pt ca avocatul pe care l-au avut parintii mei mi s-a parut de la inceput a fi delasator, insa ei au vrut sa mearga pe mana lui, pt ca era recomandat)....se va face recurs, acum:
1. vor putea invoca motivul ca acel contract nu este semnat de mandatar;
2. datele de identificare ale mandatarului nu sunt complete/corecte? Imputernicirea nu exista incheiata la un notar?
3. Putea bunicul meu sa imputerniceasca in acest contract pe cineva, fara a fi nevoie de autentificare/imputernicire la notar ?


M-am hotarat sa postez mai jos cateva paragrafe din contract, pt a se intelege mai bine ceea ce spun:

"Contract de promisiune bilaterala de vanzare-cumparare
..........
Pretul la care se promite si se accepta vanzarea este de ....., achitat integral de promitentul cumparator astazi, 2.08.2006, data semnarii precontractului.
.................
Eu (bunicul meu), prin prezenta imputernicesc pe .......ca in numele meu si pt mine, sa ma reprezinte in fata tuturor organelor competente pt a duce toate formalitatile legale, va face declaratiile si cererile necesare atat pt vanzarea terenului cat si pt ridicarea cupoanelor agricole si alte subventii, va putea semna contractul de vanzare cumparare si autocontracte de vanzare cumparare, ma va reprezenta la organelle de Politie sa deschida si sa obtina extras de Carte Funciara, la celelalte organe competente precum si pt modificarea certificatului fiscal, semnand in numele meu si pt mine, oriunde necesitatea o va cere semnatura sa fiindu-mi opozabila in limitele prezentului mandate care este gratuit netransmisibil, valabil pana la revocare.
Prezentul mandate este gratuit si irevocabil.
..............
Eu "x", in calitate de comparator accept aceasta promisiune, si ma oblig sa cumpar terenul in aceste conditii, urmand a executa finalitatea incheii contractului de vanzare-cumparare in termen de cinci zile de la data emiterii de catre Biroul de Carte Funciara din cadrul O.C.P.I. Ialomita a incheierii de intabulare in cartea funciara a terenului la autentificarea caruia il voi reprezenta pe vanzator, fiind exclusa orice vatamare a intereselor vanzatorului, deoarece obligatiile contractuale sunt bine determinate prin inscrisul de fata, cf. art. 67 din Regulamentul de punere in aplicare a Legii 36/1995.
......................
Cheltuielile de autentificare prezentului contract cele de autentificarea contractului de vanzare-cumparare, precum si cheltuielile ocazionale de intocmirea documentatiei cadastrale ori pt indeplinirea tuturor formalitatiloe legale vor fi suportate de promitentul-cumparator.
Pentru intarirea legalitatii prezentului act depun in originalul titlului de proprietare nr "x", copii xeroxate BI-CI la persoanele care sustin si recunosc vanzarea terenului arabil si pe propria raspundere nu voi declara pierdut titlul de proprietate pt a duce in eroare, sau a ascunde legalitatea prezentului act de promisiune vanzare-cumparare."

Bunicul meu a decedat pe 26.11.2008. Au trecut 2ani de la incheierea acestui contract si pana la decesul lui. De ce nu a incheiat contractul in timpul asta, nu stim.


Multumesc mult pt rabdarea de a citi mesajul meu si pentru raspunsurile dvs.

Ultima modificare: Luni, 24 Martie 2014
golden_eye753, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare-fals golden_eye753 golden_eye753 Buna ziua, In anul 2006 bunicul meu a incheiat un Contract de promisiune bilaterala de vanzare-cumparare a unei suprafete din terenul avut in proprietate, ... (vezi toată discuția)
Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)
Care e diferenta? molita molita care e diferenta intre un act sub semnatura privata si un anecontract de vanz-cump? (vezi toată discuția)