avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare-fals
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare-fals

Buna ziua,
In anul 2006 bunicul meu a incheiat un Contract de promisiune bilaterala de vanzare-cumparare a unei suprafete din terenul avut in proprietate, urmand ca ulterior (nu se specifica o data anume in contract) sa se faca actele legale. In contract, bunicul imputerniceste pe o persoana sa duca la indeplinire toate formalitatile pentru incheierea autentica.
In anul 2008, bunicul meu a decedat, acest contract nu a fost dus la indeplinire, iar acum, in 2013, cel care a “incheiat” acest contract a dat in judecata mostenitorii pentru intrarea in legalitate a contractului.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Cf. contract, persoana imputernicita de bunicul meu sa faca demersurile necesare incheierii contractului in forma autentica, nu are inscrise datele corecte din buletin, adica din numarul CI si CNP lipsesc cate o cifra. Mai sunt si alte nereguli in contract, cum ar fi ca nu scrie data la care s-a incheiat, doar se aminteste la un moment dat, ca la data de….cumparatorul ii achita vanzatorului suma de x lei; nu scrie in cate exemplare a fost incheiat si nu este incheiat la un notar sau avocat.
2. De ce in cei 2 ani pana sa nu mai fie bunicul meu, nu s-au facut actele de incheiere a contractului si vin acum cu aceste pretentii. Mai este valabil acest contract dupa cca 7ani de la incheiere?
3. Aceeasi persoana care este imputernicita de bunicul meu (mandatarul), nu a semnat contractul. De ce?
O problema si mai importanta ar fi ca exista acte care atesta ca semnatura bunicului meu este FALSA, inclusiv acest contract din care noi avem o copie si are o semnatura, iar actele care au venit de la tribunal cu acelasi contract au alta/alte semnatura/I, pentru ca persoanele puse ca martori au semnat atunci intr-un loc iar acum se vede clar ca a fost refacut si resemnat, dar tot fara semnatura mandatarului.
As dori o parere de la un avocat specializat pe probleme funciare si chiar sa iau legatura cu dansul pentru mai multe lamuriri si eventual reprezentare in instanta.
Partea cu falsul in acte nu as folosi-o acum, deoarece, persoana care a vrut sa cumpere terenul este primarul comunei, iar terenul este in arenda acum tot la el.

Multumesc pentru raspunsuri,
Maria V.
Cel mai recent răspuns: golden_eye753 , utilizator 21:28, 17 Aprilie 2013
Daca actul este sub semnatura privata, mandatul acordat nu avut nicio valoare si cu atat mai mult nu mai are nici in prezent.
Ceea ce nu înseamnă că efectele antecontractului nu se produc din cauză că mandatul nu îmbracă forma autentică.

Dacă promitentul cumpărăptor a fost lăsat în posesia imobilului, termnenul de 7 ani scurs de la data încheierii actului nu are nicio relevanţă, prescripţia nefiind nici măcar începută, ceea ce înseamnă că promitentul cumpărător se poate îndrepta împotriva moştenitorilor într-o acţiune în prestaţie tabulară.

Ceea ce poate invoca userul este nerecunoaşterea semnăturii promitentului vînzător, pe care o poate opune în cadrul procesului intentat de promitentul cumpărător.

Un avocat bun poate specula acest aspect, dacă este real.

Buna seara,

Multumesc frumos pentru raspuns.
Din ce inteleg eu din raspunsul dvs., desi acel antecontract (Contract de promisiune bilaterala de v-c) are destule lacune, din punctul meu de vedere (asa cum am scris mai sus - nu se precizeaza data la care a fost incheiat; exista un mandatar care sa duca la indeplinire contractul in numele bunicului, DAR care nu se identifica cu serie CI si CNP valide si care, mandatar nu semneaza antecontractul; nu este incheiat la un notar sau avocat ci are doar 4 martori care semneaza si cel mai grav NU este semnatura bunicului), el este in vigoare si mostenitorii suporta consecintele?

V-as fi contactat pentru a ne reprezenta, insa am vazut ca sunteti din Cluj, iar noi suntem chemati in judecata la tribunalul Ialomita - Slobozia.

Noi am mai luat legatura cu 2 avocati pana acum, iar unul dintre avocati ne-a raspuns ca sansele de castig sunt de 80-90%, invocand faptul ca acel termen/antecontract dupa 3 ani a fost prescris, iar celalat a dat un raspuns aproximativ la fel cu al dvs., ca nu ne putem lega decat de faptul ca nu este semnatura bunicului si sa mergem cu acte care sa arate acest fapt - ceea ce nu este imposibil de demonstrate deoarece avem acte incheiate chiar in fata unui notar si cu care putem dovedi falsul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt pasii de urmat in instanta pt un teren "vandut" in 2006 de bunicul care acum nu mai este? golden_eye753 golden_eye753 Buna ziua, In anul 2006 bunicul meu a incheiat un Contract de promisiune bilaterala de vanzare-cumparare a unei suprafete din terenul avut in proprietate, ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare cumparare din 2008 nefinalizata pina la data actuala COMAN IULIAN COMAN IULIAN Buna ziua, Am o promisiune bilaterala de vanzare cumparare din 2008 a unui teren extravilan facuta de tatal meu care a decedat in 2018. La obiectul ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca in instanta o promisiune de vanzare-cumparare de mana? marystanga marystanga In 2011 bunica mea a facut o promisiune de vanzare-cumparare cu o persoana de mana doar intre cei doi fara martori si fara a fi smnat in fata unui ... (vezi toată discuția)