avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... care e diferenta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

care e diferenta?

care e diferenta intre un act sub semnatura privata si un anecontract de vanz-cump?
Cel mai recent răspuns: molita , utilizator 13:51, 1 Iunie 2008
antecontractul de vanzare-cumparare, este un contract prin care promitentul vanzator promitesa vanda... iar promitentul cumparator, promite sa cumpere....

av. vasilescu
Acte sub semnatura privata sunt toate acelea care se semneaza doar de parti fara a fi autentificate de un notar.
Un antecontract de vanzare-cumparare poate fi incheiat atat sub semn. privata, cat si in forma autentica.
Antecontractul de vânzare-cumpărare poate îmbrăca două forme:
- înscris sub semnătură privată, respectiv un act scris şi semnat de părţi cu mâna lor, fără a fi necesară prezenţa vreunei alte persoane sau act redactat de avocat şi semnat de părţi;
- înscris autentic, respectiv actul redactat de avocat şi autentificat la notar sau redactat şi autentificat de notar, după semnarea lui de către părţi.
Pentru a fi valabil, legea nu impune încheierea antecontractului de vânzare-cumpărare în formă autentică, deoarece acesta reprezintă doar o promisiune de vânzare, respectiv de cumpărare a unui bun determinat sau determinabil, astfel că prin încheierea acestui act nu are loc transferul proprietăţii de la vânzător la cumpărător. Acest transfer are loc doar la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau ulterior, conform convenţiei părţilor. În cazul terenurilor, contractul este valabil numai dacă este încheiat în formă autentică.;)
in 1982 dupa moatrea tatalui meu din 1980 am incheiat un act sub semnatura privata cu fratele meu contra unei sume de bani in schimbul cotei mele din mostenire dupa defunct ( eu intelegand prin cota doar cota din constructie pentru ca terenul il folosea CAP-ul iar in C.F. era trecut bunicul cu alti coopr. ) si nu si din terenul intravilan obtinut in baza legii 18 DIN 1991 pe care il pretinde acum fratele meu VA intreb daca mai sunt legat de promisiunea pe care am facut-o ? eu recunoscand promisiunea ptr constructii iar intre timp eu am vandut cota idala din teren unei terte persoane prin contract de vanz-cump Poate cere el anularea contractului da vanz cu teta persoana?ARGUMENTE in favoarea mea -la data promisiuniii nu cunosteam intinderea masei succesorale deoarece nu era dezbatuta 2 toate bunurile imobile sau trecut in succesiune cu titlul de dobandire extratabular eu nici nu stiam ca are teren intravilan 3 niciodata nu a intrat in posesia terenului eu folosindul de la repunere in posesie din 1991 continuu iar in 1982 opera legea 58 59 /1974 iar prescriptia extinctiva de 3 ani sa scurs si nu era in masura se se repuna din oficiu dupa 1990
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2008
molita, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare cumparare din 2008 nefinalizata pina la data actuala COMAN IULIAN COMAN IULIAN Buna ziua, Am o promisiune bilaterala de vanzare cumparare din 2008 a unui teren extravilan facuta de tatal meu care a decedat in 2018. La obiectul ... (vezi toată discuția)
Cati ani e valabil un contract de vanzare cumparare facut de mana cu martori chana chana si daca dupa expirarea contractului de vanzare cumpare tranzactia este considerata nula?,,va multumesc (vezi toată discuția)