avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... angajare pensionara
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

angajare pensionara

Buna ziua!
mama mea este pensionara de 1 an si ar vrea sa se angajeze cu 6 ore pe zi vanzatoare la un magazin in zona. As vrea sa intreb daca poate face legal acest lucru si daca pierde ceva la pensie sau trebuie sa declare undeva si sa plateasca ceva din pensie la stat?
As vrea sa intreb deasemenea si de ce acte are nevoie pt angajare deoarece patroana de la magazin nu a mai avut pensionara angajata si nu stie sa ne zica.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 13:33, 29 Martie 2010
Daca mama dvs a fost pensionata pe caz medical nu poate sa se angajeze in alta parte ! Cel putin nu poate sa lucreze cu carte de munca ...doar daca isi infiinteaza o intreprindere individuala sau un PFA.:D
1.Daca mama dumneavoastra este pensionara pentru limita de varsta se poate angaja fara probleme
2. Actele necesare pentru angajare sunt:
-buletinul de identitate sau cartea de identitate
-carnetul de munca
-diplome de studii
-certificatul medical
-cazierul judiciar
Dacă mama dumneavoastră beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, se poate angaja foarte bine în baza unui contract individual de muncă, paşii fiind aceeaşi ca pentru orice altă persoană, cumulând în acest fel pensia cu salariul.
În acest mod, mama dobândeşte noi stagii de cotizare, pe care le poate valorifica la stabilirea drepturilor de pensie.
Atenţie, dacă beneficiază de pensie anticipată parţială nu poate să încheiei un CIM, decât dacă suspendă plata drepturilor de pensie, sau în temeiul unei convenţii civile de servicii.
Dacă beneficiază de pensie de invaliditate de gradul III, poate lucra cu 4 ore/zi.
Dacă beneficiază de pensie de invaliditate gradul II sau gradul I, nu poate beneficia de un CIM.
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
florisiris, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri. Mama este in pensie datorita limitei de varsta(ani lucrati in toxic) s-au cumulat dar nu a iesit la cerere. Cred ca e ok si poate lucra din cate inteleg cu CIM fara a fi afectata pensia.
Sunteţi în eroare!
Drepturile de pensie se acordă şi s-au acordat numai în baza unei cereri personale.
Singura diferenţă între ultimele două legi aplicabile ( Legea 3/1977 şi Legea 19/2000) era că în primul caz, dosarul de pensionare era depus de unitatea angajatoare la Oficiul de pensii, iar în al doilea caz, dosarul îl depunea personal, sau prin mandatar la Casa teritorială de pensii.
Dacă pe decizia de acordare a pensiei scrie " pensie pentru munca depusă şi limită de vârstă" sau " pensie pentru limită de vârstă", mama poate munci în baza uni CIM, fără probleme.
Probabil că urmare grupei superioare de muncă, vârsta standard a mamei a fost redusă, benefiind de pensie pentru limită de vârstă mai devreme...asta vis-a-vis de cererea...pe care nu ar fi formulat-o...:)
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
florisiris, utilizator

Alte discuții în legătură

Dosar pensionare kyoko kyoko Buna ziua! Am urmarit cu interes subiectele postate pe acest site. Doresc sa stiu si eu cine inainteaza dosarele de pensionare ale angajatilor, angajatorul ... (vezi toată discuția)
Pensie cu reducerea varstei vs mentinere in activitate nicusan nicusan Daca un pensionar, pensionat la 52 de ani cu reducerea varstei standard de pensie, in baza lg.19/2000, pt.cei peste 20 ani prestati in gr.1 (lg.3/1977) ca ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala Emilia Tofan Emilia Tofan Am un angajat care doreste sa se pensioneze anticipat. Indeplineste conditiile de varsta si stagiu de cotizare asa cum sunt prevazute de legea 19/2000. ... (vezi toată discuția)