buna ziua,
avand in vedere legea 387/2009 si OM 3235/2010, as vrea sa stiu de cand are aplicabilitate legea. un OM ce rol are? de a amana aplicabilitatea unei legi?... multumesc!
Legea intra in vigoare la 3 zile dupa publicarea in Monitorul Oficial (in acest caz de la 25 decembrie 2009) sau la data stabilita in contextul ei. Astfel, incepand cu 01.01.2010 intra in vigoare prevederile referitoare la salarizare.
De obicei ordinele ministrilor sunt emise pentru a pune in aplicare o lege. Ele intra in vigoare la data publicarii in M.Of. si sunt acte administrative, supuse procedurilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.
Mai concret:
Am fost platita incepand cu 01.01.2010 conform legii 387/2009, iar acum mi se iau banii inapoi pe lunile ianuarie si februarie deoarece,conform OM 3235/2010 incadrarea ca profesor ar trebui sa fie din martie, zice inspectoratul. E corect?
Ce inseamna ca OM sunt acte administarative? Multumesc!
OM a intrat in vigoare in data de 25.02.2010 (data publicarii). Nu poate avea efecte retroactive.
Din data de 01 ianuarie pana la data de 25 februarie se aplica legea 387/2009. Daca OM suspenda/proroga drepturile acordate prin aceasta lege, o va face DUPA intrarea ei in vigoare.
Prin urmare, orice alta interpretare este complet ilegala.
Desi se vrea sa se omoare in tot felul invatamantul si bugetarii, pensionarii, nu trebuie lasat nimeni sa fie fara lege in tara asta.
Ordinele sunt acte administrative si se pot ataca in contencios administrativ, conform Legii nr. 554/2004.