am aflat din surse neoficiale ca firma la care lucrez ar dori sa-si trimita angajatii in somaj tehnic timp de 3 luni, asa cum prevede legea.
Ideea este ca eu in perioada imediat urmatoare (in decurs de o luna) mi-am propus sa raman insarcinata.
Am citit reglementarile in vigoare referitoare la somajul tehnic precum si indemnizatia de crestere a copilului insa am unele neclaritati:
1) In cazul in care contractul meu de munca va fi suspendat aceasta perioada de de 3 luni va considerata vechime luata in considerare la cele 12 luni, calculate pentru obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului?
2) Daca dupa cele 3 luni angajatorul hotaraste sa ma bage definitiv in somaj iar eu in aceste trei luni raman insarcinata, voi mai avea dreptul la indemnizatia de crestere a copilului? Tin sa mentionez ca am o vechime in campul muncii de doar 4 ani si cateva luni, fiind angajata la aceasta firma din ianuarie 2006.
3) Daca raman insarcinata pe perioada somajului tehnic, voi instiinta angajatorul in acelasi mod ca si in cazul in care nu as fi in somaj sau exista o alta procedura de instiintare?
4) Pe perioada somajului tehnic practic nu trebuie sa prestez nicio activitate pentru angajator. Este corect?
intreaba la fortele de munca. din cite stiu eu o persoana a fost in ultima perioada a sarcinii in somaj si a beneficiat de crestere copil. nu vad de ce nu ai beneficia si in somaj tehnic.
OUG 148/2005, la art.1(2), spune ca in cele 12 luni premergatoare nasterii intra si perioada in care:
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
Voi consulta si Ordonanta mentionata de dumneavoastra pentru a afla mai multe informatii.
Si daca pe perioada somajului tehnic angajatorul decide sa ma bage in somaj? Asta ar presupune incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului. Sa inteleg ca nu as mai avea dreptul la indemnizatie de crestere a copilului (a se vedea intrebarea nr. 2 din mesajul meu anterior)?
1. Din somaj puteti intra si in concediu de maternitate si in CCC pana la 2 ani.
2. In timpul "somajului tehnic" sunteti sub contractul individual de munca deci puteti sa anuntati pe angajator despre starea dvs. de gravida.
3. Pe perioada "somajului tehnic" nu mai puteti presta munca pe care o faceati conform postului dvs. dar sunteti la dispozitia angajatorului care va poate chema oricand sa reluati activitatea.
Concediu prenatal
oanamea
Buna ziua!
Imi cer scuze daca s-a mai discutat acest subiect, dar am cateva intrebari punctuale:
1. as vrea sa stiu daca in perioada de concediu prenatal ... (vezi toată discuția)