Locuiesc într-un bloc construit în 1981 şi fac parte din asociaţia de proprietari a blocului. După mutarea mea (la puţin timp după darea în folosinţă), fiindcă locuiesc la parter, mi-am izolat pe interior cu polistiren toţi pereţii exteriori.
Citind Ordonanţa de urgenţă nr. 18 din 2009 şi Normele metodologie de aplicare a ei am înţeles că lucrările de izolare exterioară (cu toate fazele, de la masurători la recepţia finală) se fac în urma hotărîrii cu majoritate de voturi a asociaţiei de locatari, prin semnarea unui contract de mandat de către preşedintele asociaţiei.
Eu de ce să mai cheltuiesc pentru izolarea exterioară, dacă o am pe cea interioară ? Sînt de acord să plătesc doar zugrăvirea exterioară la fel cu restul blocului. Ce bază legală am să refuz să mi se bage mîna în buzunar, dacă fac parte din minoritatea care la Adunarea generală voteză pentru neefectuarea lucrărilor de izolaţie, avînd motive intemeiate (partea aferentă apartamentului meu este izolată termic, dar pe interior) ?
Vă mulţumesc dacă puteţi să mă ajutaţi cu un sfat !
Daca exista o hotarare a Adunarii generale nu aveti ce face. Va veti supune majoritatii,In orice caz, reabilitarea termica e o tema foarte serioasa de discutat avand in vedere si rezultatele proaste de multe ori si costuri mult peste cele reale.
in afara de aspectele mai sus mentionate, dpdv tehnic nu este indicata aceasta solutie deoarece se muta pozitia "punctului de roua" spre interiorul apartamentului, acesta fiind vinovat de aparitia mucegaiului pe peretii exteriori, mai ales in incaperile insuficient aerisite si incalzite. prin izolarea exterioara, acest "punct de roua se muta spre exterior ducind la disparitia condensului de pe pereti si la o izolare mult mai eficienta fata de cea interioara, cu atit mai mult cu cit este facuta cu un polistiren mult mai gros si de o calitate superioara. asta ca sa nu mai spunem ca ati pierdut si din spatiu prin izolarea interioara
Izolaţia pe interior m-a ajutat să trec cu bine perioada groaznică de "dîrdîială" din perioada ceauşistă, disconfortul de micşorare a spaţiului interior fiind mult mai acceptabil decît riscul de îngheţ în locuinţă.
Cred că este o lege strîmbă, nedreaptă. Dacă o majoritate din care faci parte ia o hotărîre care este clar împotriva unora, care încalcă drepturile unei minorităţi, se poate spune că este corect ? Asta înseamnă "democraţie" ?
Am sărit din lac în puţ şi n-am scăpat de dictatura majorităţii ; nu cred că majoritatea are întotdeauna soluţia cea mai bună, asta se vede şi din ceea ce iese după votare. Este dureros că mulţi se resemnează cu situaţia !