Laura Craciunean s-a specializat in drept european si drept international ( Academia de Drept European, Florenta (2006); Academia de Drept European, Trier (2007); Academia de Drept International, Haga (2007); Institutul de Drept International Penal, Siracusa (2007).)
AvocatNet :Care este domeniul de activitate cu privire la care ati spune, oficial, ca v-ati specializat?
Din punct de vedere al experientei practice acumulate dupa finalizarea studiilor de licenta as putea spune, categoric, dreptul societatilor comerciale si dreptul civil.
Cum vedeti concurenta pe aceasta nisa de clientela?
Cel putin pentru orasul din care provin, destul de slaba in materia dreptului societatilor comerciale si destul de acerba in materia dreptului civil.
Ce cursuri de pregatire profesionala ati urmat?
Academia de Drept European, Florenta, Italia (2006) – Drepturile omului si noile tehnologii;
Academia de Drept European, Trier, Germania (2007) – Curtea Penala Internationala – Status quo si provocari viitoare;
Academia de Drept International, Haga, Olanda (2007) – Dreptul international public in secolul al XIX-lea;
Institutul de Drept International Penal, Siracusa, Italia (2007) – Cooperarea judiciara internationala in materie penala.
Ce carti ati dori sa cumparati in perioada urmatoare?
Cred ca ar fi, in principal, doua: G. Sartori – Ce facem cu strainii? Pluralism v. Multiculturalism (Editura Humanitas, 2007) si C. Birsan Conventia europeana a drepturilor omului. Procedura in fata Curtii. Comentariu pe articole, Vol.II, Editura Beck, 2006.
Care sunt aspectele cele mai riscante (vorbim de bani) si epuizante (vorbim de efort) ale activitatii dumneavoastra profesionale?
In ceea ce ma priveste, deocamdata, nu cred ca pot vorbi despre aspecte financiare riscante iar in privinta aspectelor epuizante, nu am simtit niciodata ca un anume lucru ar fi mai epuizant decat altul ci doar ca exista zile, saptamani, luni sau chiar succesiuni de luni care presupun un efort mai mare decat altele, datorita combinatiei sau succesiunii de sarcini pe care le am de indeplinit.
Daca maine ar trebui sa va specializati intr-o alta ramura din domeniul dumneavoastra, in ideea ca ar completa activitatea pe care o realizati acum, care ar fi acea ramura de drept?
Cred ca dreptul international public si, de ce nu, si cel privat in special arbitrajul international.
O lege pe care ati dori sa o inventati. Argumentati, va rugam, insa folosind un limbaj accesibil publicului larg.
Nu cred ca m-am gandit vreodata serios la acest lucru sau la vreo lege anume. Stiu insa sigur ca ceea ce mi-ar placea cel mai mult ar fi sa nu-mi pun la indoiala in fiecare zi ceea ce stiu in materie (si vorbesc aici despre legi de baza) daca se intampla sa nu am timp sa citesc Monitorul Oficial al Romaniei o saptamana. Cu alte cuvinte, cred ca s-ar impune o mai mare stabilitate, cel putin pentru legi de baza precum Codul penal, Codul de procedura penala, Codul de procedura civila, Codul fiscal etc.
O lege pe care ati dori sa o modificati. Argumentati, va rugam, insa folosind un limbaj accesibil publicului larg.
Ma preocupa, de mai multa vreme, problema indemnizatiilor de maternitate pentru femeile care se decid sa aiba un copil, in sensul ca mi-ar placea o modificare a legii in materie care sa confere acestora o indemnizatie reprezentand un procent intre 70-80 % din veniturile pe care le realizau anterior dar si stabilirea unui cuantum minim al acestei indemnizatii pentru femeile care nu realizeaza venituri semnificative, asa cum este el astazi, deoarece maternitatea ar trebui protejata indiferent de veniturile viitoarei mame. Bineinteles ca sunt necesare o serie de calcule bugetare pentru a vedea in ce masura un astfel de proiect poate fi suportat financiar.
Ce va face pe dumneavoastra un bun consultant?
Faptul ca incerc sa ma imaginez pe mine in pozitia celui care solicita consultanta de specialitate si acest lucru ma ajuta sa-i inteleg mai bine nevoile.
Un sfat pentru tinerii consultanti.
Cred ca cel mai bun sfat este sa foloseasca cei trei R, cum imi place mie sa spun: Respectul (pe care trebuie sa-l manifeste atat fata de ei insisi cat si fata de clienti), Responsabilitatea si Rabdarea. Nu stiu pentru cati dintre ei poate fi valabila aceasta recomandare, pot doar sa spun ca pe mine m-a ajutat contributia lor.
Laura Craciunean a mai scris articole si recenzii publicate in Revista de Drept Public, Pandectele Romane, Revista de Drept Penal, Caiete de Drept International, Acta Universitatis Lucian Blaga Seria Iurisprudentia; Volumul Conferintei anuale a Institutului de Stiinte Administrative „Paul Negulescu” si al Conferintei anuale a Facultatii de Drept „Simion Barnutiu”.
Comentarii articol (0)