Cuvinte simple si explicatii logice
In forma sa cea mai simpla, se compune doar din descrierea bunului oferit spre inchiriere si a chiriei lunare percepute in schimb (daca vorbim de un contract de inchiriere). Incercati sa redactati clauza folosind topica normala, fara sa va fie frica sa fragmentati textul in mai multe fraze.
Clauza privind obiectul contractului nu trebuie sa fie echivalenta cu fraza care descrie obiectul contractului. Incercati sa dati textului valoare, mai ales daca vi se pare ca formularea nu poate fi inteleasa usor de cei carora li se adreseaza.
Folositi trimiteri la Anexe
In acelasi timp insa, un contract mai complicat poate sa implice si un obiect redactat cu mai multe cuvinte. Spre exemplu, in cazul unui contract de creare a unui website, partile pot cadea de acord cu privire la un obiect care sa prevada ca:
“Obiectul contractului il constituie dezvoltarea de catre Executant a unuia sau mai multe programe software (denumite generic in continuare APLICATIE), ce corespund cu detaliile cerute de Beneficiar in Anexa 1. Dezvoltarea aplicatiilor se va face intr-un interval de timp stabilit de comun acord de cele doua parti si specificat in Anexa 1 a prezentului contract”.
De ce este nevoie de trimiterile repetate la Anexe, pe care le face acest tip de redactare a obiectului contractului? Pentru ca, in cazul de mai sus, contractul semnat este unul “cadru”, care permite dezvoltarea unui numar mai mare de aplicatii software, iar partile nu pot prevedea in interiorul contractului toate specificatiile unor aplicatii ce vor fi dezvoltate in viitor.
Nu va feriti de cuvintele obisnuite
Nu va temeti sa redactati contracte folosind cuvinte “obisnuite”. Prostul obicei pe care il au adesea juristii, atunci cand redacteaza un contract, ar trebui mai degraba depasit decat copiat. Nimeni nu are nevoie de “limba de lemn” atunci cand citeste un contract.
Si retineti ca acum, mai mult decat inainte, partile care semneaza un contract sunt departe de a avea cunostinte juridice de specialitate. Iar un contract redactat “ciudat” s-ar putea sa puna pe ganduri chiar si cea mai docila persoana din lume.
Legea impune simplitate pentru anumite contracte
Mai retineti faptul ca in cazul anumitor contracte este nevoie de multa atentie atunci cand sunt redactate.
Legea nr. 193 din 2000, intrata in vigoare la 23 decembrie 2006 (privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre consumatori si comercianti), stabileste, spre exemplu, ca este abuziva acea clauza care:
- “da dreptul comerciantului sã modifice unilateral, fãrã acordul consumatorului, clauzele privind caracteristicile produselor ºi serviciilor care urmeazã sã fie furnizate sau termenul de livrare a unui produs ori termenul de executare a unui serviciu;”
- “permit stabilirea preþului la livrare sau creºterea preþului la livrare, faþã de cel stabilit la încheierea contractului, în mãsura în care nu se dã dreptul consumatorului de a rezilia contractul când considerã cã preþul este prea mare faþã de cel stabilit iniþial;”
In plus, ar mai trebui sa stiti ca “obiectul contractului” trebuie legat in viitor de alte clauze, cum ar fi obligatiile partilor, pretul si modalitatile de plata sau de variantele de reziliere a contractului.
Se pot folosi mai multe clauze pentru obiectul contractului
In anumite cazuri, obiectul contractului are nevoie de o impartire in mai multe clauze. Spre exemplu, in cazul in care furnizorul presteaza pentru beneficiar mai multe servicii in cadrul aceluiasi contract, este nevoie de o specificare clara a serviciilor prestate, in obiectul contractului.
O alta varianta de abordare ar fi aceea in care partile cad de acord ca serviciile prestate sa fie dezvoltate intr-o anexa a contractului, iar in obiectul contractului sa se precizeze faptul ca furnizorul presteaza pentru beneficiar acele servicii specificate in anexa 1 a prezentului contract, in schimbul platii, de catre beneficiar, a pretului lunar prevazut in: “anexa 2 a contractului / art. xx din contract”.
Obiectul contractului nu e obligatoriu
Exista si contracte in cazul carora obiectul nu se intelege dintr-o clauza speciala ci din contractul in ansamblul sau. Spre exemplu, in cazul unui contract de vanzare-cumparare, obiectul se poate intelege si din obligatiile si drepturile reciproce pe care le au partile.
Retineti faptul ca interpretarea unui contract si implicit interpretarea drepturilor si obligatiilor pe care le au partile in acel contract se face prin raportare la intregul contract si nu prin raportare la anumite clauze. Din acest punct de vedere, e necesar sa legati intre ele clauzele contractului, astfel incat sa nu aveti obligatii care se elimina reciproc sau clauze care isi anuleaza efectul.
Va urma
In partea urmatoare a serialului nostru vom vedea care sunt capitolele unui contract care pot fi dezvoltate pornindu-se de la redactarea obiectului contractului. La finalul acelui episod vom schita pentru prima data un contract care porneste de la toate clauzele dezvoltate pana acum si vom defini impreuna care sunt elementele care ii lipsesc acelui contract.
Astept comentariile dumneavoastra cu privire la articolele scrise pana acum in “ghidul de calatorie in lumea contractelor”. Care sunt sectiunile pe care ati dori sa le regasiti in acest serial ? Ce parere aveti despre redactarea materialului? Ar trebui sa fie redactat intr-o maniera mai formala, pe care o cunoastem cu totii din cartile de drept?
Va invitam sa comentati.
Comentarii articol (6)