Investitiile de peste un milion de euro, care se incadreaza in conditiile prevazute in legea investitiilor, pot beneficia de o serie de facilitati, printre care se afla sustinerea financiara a statului pentru crearea de locuri de munca, cuprinsa intre 250 si 2.000 euro pentru fiecare loc de munca.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, si cel al IMM-urilor, Ovidiu Silaghi, au prezentat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, principalele reglementari ale proiectului legii investitiilor.
"Aceasta lege creeaza o dimensiune clara privind stimularea unor domenii de catre stat", a aratat ministrul Vosganian, precizand ca guvernul va depune proiectul in Parlament in noiembrie, iar dezbaterea acestuia va avea loc concomitent cu discutiile asupra bugetului pentru anul viitor.
Ministrul Silaghi a aratat ca guvernul intentioneaza, prin promovarea acestui proiect, sa mentina ritmul investitiilor in Romania. "Proiectul se integreaza in directiile pe care le prevede si strategia Lisabona, din punctul de vedere al domeniilor care trebuie stimulate in scopul dezvoltarii. Totodata, se prevede o importanta zonala pentru a se crea premise de dezvoltare si pentru zonele mai sarace", a punctat Silaghi.
In ceea ce priveste, sustinerea financiara din partea statului, ministrul finantelor a precizat ca, in 2008, bugetul prevede resurse, in scopul sprijinirii investitiilor, de circa doua miliarde de euro.
Cei doi oficiali guvernamentali au subliniat ca facilitatile se vor acorda numai in baza schemelor de ajutor de stat, iar beneficiarii pot fi atat investitori straini, cat si romani. In acest scop, Agentia Romana de Investitii Straine va deveni Agentia Romana de Investitii si va fi o institutie care se va adresa tuturor investitorilor.
Investitorii care pot primi facilitati in baza proiectului de lege a investitiilor pot fi societati comerciale sau persoane fizice autorizate, daca realizeaza cel putin unul dintre obiectivele vizate de proiect, se incadreaza intr-una dintre cele trei mari categorii de afacere stabilite de acesta, iar durata investitiei este de cel putin cinci ani.
Cele patru obiective pe care le urmareste proiectul sunt protectia si reabilitarea mediului, cercetarea-dezvoltarea si inovarea, dezvoltarea resurselor umane, cresterea eficientei energetice si/sau producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile. Pe langa indeplinirea unuia dintre cele patru obiective, investitia trebuie sa se incadreze si in schemele de ajutor de stat admise de legislatia europeana.
Proiectul imparte investitiile in trei categorii si in functie de acestea stabileste si tipurile si durata de facilitati care pot fi acordate.
Astfel, in prima categorie sunt incluse realizarea de centre de cercetare-dezvoltare tehnologica pentru produse si servicii, activitati de cercetare-dezvoltare, protectia mediului, valorificarea unor resurse de energie regenerabila, modernizarea si dezvoltarea sistemului enegetic national, lucrari de infrastructura. Facilitatile pentru aceasta categorie se acorda daca investitia este mentinuta cel putin zece ani de la finalizare, iar durata ajutorului este de 60 de luni, de la data incheierii contractului de investitie.
A doua categorie cuprinde investitii in sectoarele industriilor de retea high-tech, cresterea eficientei energetice, realizarea de produse agroalimentare de tip bio, fabricatia de mijloace si componente auto, centre de servicii strategice, formarea si perfectionarea profesionala. Durata pentru pastrarea investitiei este de cel putin sapte ani de la finalizare, iar cea a facilitatilor de cel mult 48 de luni.
Investitiile din categoria a treia sunt industria prelucratoare, procesarea agroindustriala, centre de distributie si logistica. Proiectul stabileste ca facilitatile pentru aceste tipuri de investitii se acorda cel mult 30 de luni, daca afacerea e mentinuta cel putin cinci ani de la finalizare.
Tipurile de facilitati sunt: acordarea de bonificatii de dobanda la contractarea unor credite, asigurarea infrastructurii de utilitati, cai de acces si modificarea infrastructurii, acordarea de contributii de la bugetul de stat pentru locurile de munca nou create. De asemenea, in conditiile dreptului comun, investitorii pot beneficia de folosinta unor imobile din domeniul privat al statului sau a terenurilor daca respecta cerintele pentru prima categorie de investitii.
Pentru a exemplifica tipurile de facilitati pe care le va acorda statul, Vosganian a facut trimitere la proiectul companiei Nokia de la Cluj, unde guvernul a dat in folosinta terenul si a realizat infrastructura.
Statul va sustine financiar crearea de locuri de munca, diferentiat, in functie de categoria din care face parte investitia si de zona in care aceasta a fost infiintata. Proiectul enumera trei zone de dezvoltare care sunt stabilite pe baza criteriilor: nivelul somajului si PIB-ul pe cap de locuitor.
Prin urmare, pentru investitiile din prima categorie, sprijinul financiar variaza de la 1.000 la 2.000 euro pentru fiecare loc de munca creat, in functie de zona de dezvoltare. Cele din a doua categorie pot primi intre 500 si 1.000 euro, iar cele din a treia intre 250 si 750 euro pentru un loc nou de munca.
Potrivit ministrului Vosganian, in baza acestor prevederi, sustinerea financiara a statului poate ajunge, de regula, la 20% din valoarea investitiei.
Potrivit proiectului, beneficiarii interesati trebuie sa incheie un contract cu autoritatea furnizoare de ajutor de stat si pot primi facilitatile numai dupa ce sunt notificate Agentiei Romane de Investitii.
Comentarii articol (1)