In ce consta, concret, acest program regional de consultanta juridica pentru IMM-uri?
Programul regional de consultanta juridica pentru IMM-uri a fost gandit si lansat de catre cabinetul de avocatura CARP cu un dublu scop: pe de o parte, sa ofere accesul la servicii juridice de calitate tuturor IMM-urilor locale si regionale prin perceperea unui nivel al onorariilor proportional cu valoarea si complexitatea cauzelor/proiectelor derulate, iar pe de alta parte, sa ajute la consolidarea conceptului „avocaturii de afaceri” in peisajul economic al regiunii Nord-Est.
Ce avantaje prezinta procesul de externalizare a serviciilor juridice ?
Principalul avantaj al externalizarii serviciilor juridice il constituie faptul ca managementul superior al companiei se poate concentra, exclusiv, pe dezvoltarea businesului stabilind directiile de dezvoltare viitoare ale firmei, in timp de avocatii si consultantii de afaceri se ocupa de aspectele legale ale derularii afacerilor.
Principalul dezavantaj este dat de mentalitatea si modalitatea de lucru a potentialului beneficiar al externalizarii serviciilor juridice. Daca este la prima actiune de acest gen, se prea poate sa nu stie exact cum sa-si defineasca asteptarile vizavi de prestatia avocatului de afaceri si sa nu reuseasca sa gestioneze corect relatia de colaborare profesionala.
Daca firmele mari au inteles avantajele acestei metode, unii antreprenori locali inca se tem sa nu isi piarda din autoritate daca fac outsourcing, fara insa a lua in calcul avantaje cum ar fi concentrarea pe dezvoltarea afacerii sau obtinerea serviciilor unor specialisti la costuri mai reduse.
Cum are loc procedura de externalizare a serviciilor juridice ?
In primul rand, are loc o discutie onesta si deschisa intre avocatii si consultantii nostri si potentialul beneficiar, un IMM local sau regional. Se trec in revista informatiile de ordin juridic despre structura actionariatului si administratorii firmei, despre domeniul de activitate al companiei, despre situatia angajatilor si relatia cu diverse institutii publice locale si, foarte important, despre nevoile de ordin juridic ale firmei si modalitatile practice de rezolvare a lor de catre avocatii si consultantii nostri de afaceri.
Dupa ce au fost stabilite conditiile generale de colaborare, se trece la redactarea si semnarea unui contract de consultanta juridica cadru prin care beneficiarul isi externalizeaza partial sau in totalitate serviciile juridice.
De regula, IMM-urile opteaza pentru un Contract de tip Abonament in care sunt incluse un numar minim de 10 ore prestate in interesul beneficiarului: asistarea societatilor in activitatea curenta, asistenta in pregatirea si derularea adunarilor generale, numiri si revocari de administratori si cenzori, consultanta in redactarea contractelor comerciale, asistare si participare la negocierea si incheierea tranzactiilor comerciale, asistenta si consultanta cu privire la contracte individuale si colective de munca, regulamente interne, acorduri de confidentialitate si neconcurenta, precum si reprezentarea clientilor in fata tuturor instantelor de judecata, in litigii civile, comerciale, administrative, fiscale, penale si de dreptul muncii.
Carp a luat fiinta in 2003 fiind primul cabinet de avocatura din Iasi si din Moldova care s-a specializat pe oferirea consultanta legala pentru afaceri pentru intreprinderile mici si mijlocii.
Comentarii articol (4)